Amazon ryker ur fondjättens portfölj – här är svaret

Italienska böter väcker ont blod.

Nu får det vara nog. Amazon åker ur portföljerna. Det har norska kapitalförvaltaren och finans- och försäkringskoncernen Storebrand bestämt, rapporterar danskägda finanssajten AM Watch.

Storebrand säljer av samtliga Amazon-aktier i alla sina svenska fonder. Beslutet kommuniceras i en hållbarhetsrapport, som avser koncernens andra kvartal i år. Motiveringen: Färsk data från hållbarhetsnischade konsultgiganten ISS ESG visar nämligen på brister hos e-handelsjätten.

Annons

Vårt beslut är baserat på företagets tillkortakommanden när det kommer till att leva upp till kriterier avseende korruption och till följd av hur det missbrukar sin marknadsdominans, framgår det bland annat av rapporten.

Fått kritik tidigare

Marknadsmissbruket som åsyftas handlar om att flera av Amazons dotterbolag har bötfällts i Italien av landets konkurrensmyndighet. Orsak: myndigheten anser att jätten har en allt för dominerande position på den italienska marknaden.

Amazon har tidigare fått kritik från kapitalförvaltare. I början av februari 2021 så krävde exempelvis Folksam och Öhman Fonder att företaget skulle jobba hårdare för att värna klimat och miljö, liksom mänskliga rättigheter. Men också ta tydliga krafttag mot korruption.

LÄS ÄVEN: Kräver ändring: Kapitalet säger ifrån mot Amazons fackfientlighet

Annons