Amazon slutar testa för marijuana – stödjer legalisering

Del av att bli världens bästa arbetsgivare.

Efter att Jeff Bezos satsat på att göra Amazon till världens bästa arbetsgivare och världens säkraste arbetsplats så händer det grejor. Vi skrev häromdagen om AmaZen, en låda som skulle ge avslappning på hetsiga lager. Den mottogs dock inte med öppna armar.

LÄS ÄVEN: Amazons avslappningsbox hånas på nätet – video bortplockad

Annons

Nu har två andra förändringar lanserats som överlag mottagits med positiva hejarop online. För det första så ska Amazon sluta att testa anställningskandidater för marijuana, något man tidigare gjort och nekat potentiella nya medarbetare om de testats positivt.

Vi kommer inte längre att inkludera marijuana i vårt omfattande drogscreeningsprogram för alla positioner som inte regleras av Transportdepartementet, och kommer istället att behandla det på samma sätt som alkoholanvändning, säger Dave Clark, vd Worldwide Consumer på Amazon.

E-handlaren gör alltså en helomvändning kring marijuana och man kommer samtidigt att stödja ett legaliseringsförslag kring cannabis i USA.

Samtidigt som marijuana-biten kan vara en gratis PR-vinn så gör man dock en annan förändring som kan spela större roll för arbetarna. Amazon kommer nämligen att justera sitt system vid namn “Time off Task”, ett system som tidigare kritiserats hårt. Systemet håller stenkoll på när lagerarbetarna faktiskt jobbar, det vill säga är inloggade vid sin station, och när de avbryter sitt arbete av olika anledningar.

“Sekundärt att identifiera underpresterande anställda”

Amazon förklarar att tanken från början varit god men att man nu kommer att justera hur det fungerar.

Det huvudsakliga målet med Time off Task-mätvärdet är att förstå om det finns problem med de verktyg som människorna använder för att vara produktiva, och bara sekundärt att identifiera underpresterande anställda. Det finns många legitima skäl till varför anställda loggar av sina datorverktyg - att prata med sin chef, ett processproblem, en obalans i arbetet, ett mekaniskt fel och många fler.

Man erkänner nu indirekt att detta verktyg kan ha missbrukas och man ska nu justera mätvärdet till ett medelvärde över en längre tid.

Målet är att åter fokusera på de tillfällen där det sannolikt finns verkliga operativa problem att lösa. Vi tror att denna förändring kommer att bidra till att Time off Task-policyn används på det sätt som den var avsedd för från början, säger Dave Clark.

Annons

Annons