Amazon väntade sig förlust – men dubblade resultatet

“Ett mycket ovanligt kvartal”.

I Q1-rapporten för 2020 meddelade Jeff Bezos, grundare och vd för Amazon, att investerare skulle vänta sig en förlust för e-handlaren under andra kvartalet. Detta då den uppskattade vinsten på 4 miljarder dollar troligen skulle ätas upp av kostnader relaterade till pandemin.

Om du är aktieägare i Amazon så kanske du vill sätta dig ner, för vi tänker inte litet. Under normala omständigheter, under det kommande Q2, hade vi förväntat oss att göra runt 4 miljarder dollar eller mer i rörelseresultat. Men detta är inte normala omständigheter. Istället förväntar vi oss att spendera dessa 4 miljarder dollar, och kanske lite mer, på Covid-relaterade utgifter för att få ut produkter till kunder och att skydda våra anställda, sade Jeff Bezos.

Annons

Nu bekräftar företaget att man lagt över 4 miljarder dollar på Covid-relaterade utgifter under andra kvartalet. E-handlaren rapporterar samtidigt en omsättningsökning med 40 procent och försäljningen nådde 88,9 miljarder dollar under andra kvartalet, runt 770 miljarder kronor.

Rörelseresultatet då? Tja, det ökade med nära det dubbla till 5,8 miljarder dollar, jämfört med 3,1 miljarder samma period i fjol.

Amazon stoppar dock inte allt i fickan utan meddelar en bonus på en halv miljard dollar som ska gå till anställda och leveranspartners.

Detta var ytterligare ett mycket ovanligt kvartal, och jag kunde inte vara mer stolt och tacksam över våra anställda runt om i världen, säger Jeff Bezos i samband med Q2-siffrorna.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!