Amazonexperterna om Bezos farväl: ”Mycket tidigare än väntat”

"Klart att andra aktörer får upp hoppet".

Sent i går kväll svensk tid kom beskedet: Grundaren Jeff Bezos avgår som vd för Amazon efter 27 år på posten. Rollen som vd kommer att övertas av Andy Jassy, som idag är chef för Amazons molntjänster. Jeff Bezos kommer dock att sitta kvar i Amazons styrelse.

LÄS ÄVEN: Jeff Bezos avgår - Amazon får ny VD

Annons

Vad kan förändringen komma att innebära för Amazon och för e-handeln överlag? Vi frågade en handfull svenska Amazonprofiler vad de tror om framtiden.

Det ska man nog inte tro påverkar så mycket på kort sikt. Men på längre sikt skulle innovationskraften kunna förändras, säger Nicklas Storåkers, vd på Pricerunner.

"Har byggt en stark organisation"

Föreläsaren och Amazonexperten Anna Nordlander är inne på samma linje.

Andy Jassy har varit med i spelet väldigt länge och är tränad i Jeffs skola. Skillnaden kommer i praktiken inte att bli särskilt stor, speciellt inte eftersom Jeff fortfarande planerar att hänga kvar i styrelsen, säger hon.

Vad innebär beskedet för e-handeln i stort?

Det är klart att andra aktörer kommer att få upp hoppet om att det här är början till slutet för Amazons era. Jag tror dock inte att så är fallet, Jeff har byggt en väldigt stark organisation med fullt fokus på att fortsätta resan han startade.

Carl Helgesson, vd på Amazonbyrån RankonAmazon, säger att det redan har pratats om vem som ska ersätta Jeff Bezos i ett par års tid.

Man var övertygad om att efterträdaren var Jeff Wilke, men han slutade ganska överraskande på Amazon under förra året och då var Andy Jassy ett av de namnen som nämndes. Så jag skulle inte säga att det är jätteöverraskande att det händer, möjligtvis att det händer lite tidigare än vad man trott.

Annons

"Amazon-tåget rullar på"

Helgesson lyfter fram att Bezos fortfarande kommer att påverka Amazons utveckling från sin plats i styrelsen, men att det också blir intressant att ta del av Amazongrundarens planer på att arbeta mer med bland annat olika innovationer.

Det som är intressant är att han enligt egen utsago nu kommer att fokusera mer på produktutveckling, nya program och initiativ för Amazon. Ser man tillbaka så han betytt oerhört mycket för Amazons initiala innovationer så att han sluter cirkeln genom att nu återigen kunna fokusera mer på utveckling och innovation tror jag är väldigt bra för Amazon.

Men för att summera: Inte så oväntat, men mycket tidigare än väntat. Bra för Amazon att han sluter cirkeln genom att lägga sin fokus på utveckling och innovation som var det som satte Amazon på kartan från början. Det enda möjliga negativa är att han inte kommer lägga samma tid på Amazon. Andy Jass har gjort ett fantastiskt bra jobb med AWS och kommer såklart bli en tillgång i rollen som vd för Amazon.

Carl Helgesson tror att beskedet kommer att betyda “i stort sett ingenting” för e-handeln som helhet.

Amazon-tåget rullar på i stark hastighet och hade återigen ett rekordår 2020. De kommer fortsätta att växa och att öka sin andel av näthandeln och retail i de länder där de är etablerade och etablerar sig.

Annons