Amazons flygande drönare kommer till Europa – igen

Italien och Storbritannien.

Amazons flygande leveransdrönare har haft det lite svårt att lyfta sedan man lanserade programmet Prime Air 2013. Efter att man nylanserade programmet i USA så har dock de dåliga nyheterna fortsatt att komma. Men nu bjuds det på lite framtidshopp från e-handlaren, i alla fall om man gillar flygande drönare som levererar e-handelspaket.

I går så meddelade Amazon bland annat att man kommer att börja leverera mediciner via det pilotprogram som är aktivt i Texas. Medicinerna kommer från Amazon Pharmacy, e-handlarens eget nätapotek. Att Amazon expanderar produktutbudet via drönare visar förstås på att man inte lagt ner programmet, något som det spekulerades kring nyligen.

Annons

Två nya länder och en till delstat

Mer intressant för oss i Europa är dock rapporten från Amazon som klargör att Amazons drönare är på väg till Storbritannien och Italien. Den förstnämnda blir dock ett återvändande, då Amazons tidigare pilotprogram för drönare drevs i Cambridge.

I Amazons nya drönarsatsning så är det dock alltså dags att ta drönarna över Atlanten. Och det verkar handla om en större utrullning än det tidigare mindre testet i Cambridge. Man ska börja med två platser, en i Storbritannien och en i Italien, men dessa ska expanderas över tid. En till delstat i USA ska då också få tillgång till de flygande leveranserna.

Kan flyga i regn

Amazon delger inte speciellt mycket mer detaljer än så. Tidsramen är också lite luddig men man ska vara igång i slutet av nästa år. Det skulle dock förstås vara ett stort steg för Amazons nysatsning att addera två nya länder, och en delstat, där man är aktiv med flygande drönare. Bolaget levererar idag med drönare i en stad i Texas och en stad i Kalifornien, båda är relativt småskaliga test men med tusentals kunder enligt Amazon.

Inför lanseringen i de nya länderna så planeras också en ny version av drönaren vid namn MK30. Den ska inte kräva en speciell landningsplats, något bolagets drönare idag kräver. Den ska även klara av att flyga i lättare regn.

Annons