Amazons framtidsbutiker förlorar sin magi – heta AI:n försvinner

Lågkonjunktur eller oskalbar teknik?

I början av 2017 skulle Amazon lansera sin första obemannade butik. Lanseringen sköts dock fram på grund av teknikstrul och butiken öppnade först i januari 2018. Konceptet var fullproppat med kameror och AI och planerna var minst sagt storslagna. Kunderna behövde bara gå in i butiken och plocka sina varor och sedan gå ut - utan att gå igenom någon kassa.

LÄS ÄVEN: Det är okej att snatta i Amazons obemannade butik

Annons

Det som handlades identifierades automatiskt med kamerorna och kunden fick några minuter efter besöket ett kvitto till sitt Amazon-konto. Den heliga graalen inom detaljhandeln hade uppnåtts, eller? Den smått fantastiska lösningen visade sig nämligen inte rullas ut speciellt fort och det var efter något år ganska uppenbart att Amazon inte kunde skala tekniken i den takt man hade tänkt.

AI-lösningen visade sig samtidigt bestå av tusentals människor som satt och kategoriserade videor från butikerna. Detta för att förbättra identifieringen och systemet. En utveckling som inte verkar ha gått åt det hållet som Amazon hoppats på.

LÄS ÄVEN: E-handelsjätten öppnar stor kassalös butik

Företaget har dock använt tekniken i sina små Amazon Go-butiker och i sina större Amazon Fresh-butiker. Men nu meddelar flera amerikanska medier, med The Information i spetsen, att Amazon kommer att skrota systemet i alla större butiker. Butikerna kommer att leva vidare men den magiska betallösningen med namnet “Just Walk Out” försvinner.

Tekniken kommer istället att ersättas av mer välkända smarta kundvagnar där kunderna själva skannar sina varor. Ett stort steg ner i teknisk nivå men gissningsvis något som ger Amazon mindre huvudvärk. Just Walk Out sägs även ha varit ett dyrt system att installera, där storleken på butiken alltså lär öka kostnaden.

Nyheten kommer efter en längre period av att Amazon har skalat tillbaka sina satsningar i den fysiska detaljhandelsvärlden. Just Walk Out kommer att finnas kvar i ett antal små Amazon-butiker.

Annons