Amazons Q3 imponerade inte: “Vårt galna fokus”

Molnet räddade jätten.

Amazons aktie föll i efterhandeln efter att deras Q3 rapport släpptes sent igår. Men Q3-siffrorna var förmodligen inte den stora anledningen, då man faktiskt levererade en tillväxt på 15 procent, till totalt 127 miljarder dollar.

Rörelseresultatet sjönk dock från 4,9 miljarder dollar i fjol till 2,5 miljarder i år. Inom e-handelssegmentet så var rörelseresultatet negativt men Amazons molnverksamhet levererade istället en vinst på 5,4 miljarder dollar, något som alltså tog företaget till plus.

Annons

Ingen lysande rapport alltså men det som verkar ha skakat om marknaden är sannolikt framtidsutsikterna. Amazon meddelar nämligen att rörelseresultatet för Q4:a kommer att ligga mellan noll och 4 miljarder dollar. E-handlaren ser alltså uppenbarligen stor osäkerhet framåt.

Amazons vd Andy Jassy talar i Q3-rapporten varmt om de numera två Prime-dagar som genomförts under året, i juli och oktober.

Kundresponsen på båda händelserna var ganska positiv, och det är tydligt att särskilt under dessa osäkra ekonomiska tider så uppskattar kunderna Amazons fortsatta fokus på värde och bekvämlighet, säger han.

Precis som de flesta andra e-handlare så jobbar Amazon nu med kostnadskontroll.

Det händer uppenbarligen mycket i den makroekonomiska miljön, och vi kommer att balansera våra investeringar för att bli mer strömlinjeformade utan att kompromissa med våra viktiga långsiktiga, strategiska satsningar. Det som inte kommer att förändras är vårt galna fokus på kundupplevelsen, och vi känner oss övertygade om att vi är redo att leverera en fantastisk upplevelse för kunderna under julhandeln.

Annons