Amazons vd fick 2 miljarder kronor mindre i ersättning

Har nått maxlön.

Från 2020 till 2021 så ökade Andy Jassys ersättning hos Amazon från 35,8 miljoner dollar till 212,7 miljoner dollar under 2021. Detta i och med att han tog över vd-stolen från grundaren Jeff Bezos.

Andy Jassys ersättning i fjol var dock sparsmakad i jämförelse. För helåret så fick han nämligen bara 1,3 miljoner dollar, det rapporter Business Insider.

Annons

Även om Andy Jassy säkert hade fått lite mer i ersättning om bolaget presterat bättre och det ekonomiska klimatet varit mer positivt, så finns det en annan anledning till den mycket lägre ersättningen under året.

De över 200 miljoner han fick under 2021 var i form av en “stock award” som han kan nyttja de kommande åren och som alltså är en del av hans ersättning framöver. Tanken här är att han ska tänka och agera långsiktigt, likt Jeff Bezos.

Denna award är utformad för att etablera ett långsiktigt ägarperspektiv och uppmuntra djärva, långsiktiga initiativ, på samma sätt som Mr Bezos aktier, som grundare, uppmuntrade honom att fokusera på långsiktig, expansiv tillväxt, och är avsedd att representera den större delen av Mr Jassys ersättning för de kommande åren, skriver Amazon.

Faktum är att Andy Jassys baslön ökades med 80 procent till 317 500 dollar under 2022. Detta är vad vi förstår max-lönen man kan få inom Amazon, så all ytterligare ersättning sker på annat sätt, exempelvis via aktieoptioner.

Annons