Analys: Här är reans storsäljare – ”långt ifrån Black Friday”

Och då var det billigast att shoppa.

På tisdagen presenterade Prisjakt färska siffror kring handeln under mellandagsrean 2021. Nu har även den Klarna-ägda konkurrenten Pricerunner gjort en första analys av readagarna.

LÄS ÄVEN: Rapport: Sämre mellandagsrea – ”fraktkrisen spökar”

Annons

Den visar att priserna i snitt var som mest nedsatta den 28 december. Då hade 13,3 procent av priserna sänkts mot veckan innan, enligt Pricerunner. Motsvarande siffra 2020 låg på runt 10 procent. I genomsnitt var priserna sänkta med 18,5 procent. Det var därmed billigare readagar i mellandagarna än under Black Friday, då priserna sänktes med i genomsnitt 17,7 procent.

Prissänkningarna var däremot inte ens i närheten av så utbredda som under Black Friday. Då var en fjärdedel av de priserna vi analyserar nedsatta, säger Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert på Pricerunner, till Ehandel.

Andelen falska reor låg under mellandagsrean 2021 på runt 30 procent, enligt prisjämförelsebolaget. Det är i linje med hur det såg ut under 2020, konstaterar Evelina Galli. Med falska reor avses i det här fallet varupriser som höjts med minst 10 procent efter sommaren – för att sedan sänkas med minst 5 procent under mellandagsrean.

Saknas spelkonsoler

De populäraste shoppingkategorierna var skor, tv-apparater och leksaker. De mest eftertraktade produkterna var, till följd av den ökade smittspridningen, ett antigen-test från Boson. Därefter hittar vi Playstation 5 och en LG-tv i topp. 2020 toppades motsvarande lista av Playstation 5, följt av robotdammsugaren Roborock S5 Max.

Vi räknar med ett större köpintresse för antigen-test och dammsugare under 2022. Det är i linje med de prylar som svenskarna var mest intresserade av generellt i slutet av 2021. Intresset för de senaste spelkonsolerna är också fortsatt stort, trots att de lyser med sin frånvaro på lagren, säger Evelina Galli.

Populäraste kategorierna under mellandagsrean 2021:
Skor
TV
Leksaker
Mobiltelefoner
Kökstillbehör
Parfymer
Hudvård
Hörlurar och gamingheadsets
Belysning
Hårprodukter

Populäraste produkterna:
Boson Rapid Sars-Cov-2 Antigen Test 5-pack
Playstation 5
LG Oled C1 55"
Ipad 64GB (2021)
Electrolux Pure D8-2
Roborock S5 Max
Boson Rapid Sars-Cov-2 Antigen Test 1-pack
Xbox Series X
Electrolux UltraOne EUO9GREEN
Dreame D9

Annons
Annons