Ännu ett fack hakar på – hotar om strejk på Klarna

"Skräck för kollektivavtal är förlegat".

I går stod det klart facken Unionen och Sveriges ingenjörer hotar att ta ut sina medlemmar på Klarna i strejk den 7 november. Detta blir verklighet om en överenskommelse om kollektivavtal inte nås innan dess.

Nu vill facket DIK visa sina sympatier för de fackliga kollegornas hot om stridsåtgärder. Varslet skulle, om det blir verklighet, medföra en total så kallad arbetsnedläggelse – ungefär, släpp allt du har för händerna på Klarna – för DIK:s medlemmar.

Annons

Kollektivavtalsskräck är förlegat. Moderna techföretag som Klarna måste uppdatera sig till samtiden och ge sina medarbetare det inflytande och den trygghet ett kollektivavtal ger. Därför varslar även DIK sina medlemmar på Klarna, i solidaritet med Sveriges Ingenjörer och Unionen, kommenterar Anna Troberg, förbundsordförande i DIK, i ett pressmeddelande.

"Finns inget annat val"

Varselhandlingarna kommer att lämnas över till motparten mitt på dagen på måndag den 30 oktober. Om parterna inte kommer vidare i förhandlingarna bryter en konflikt ut den 8 november.

Sveriges Ingenjörer och Unionen har gjort vad de kunnat vid förhandlingsbordet. Nu finns det inget annat val än att gå i konflikt. Det är mycket viktigt för oss som fackförbund att visa tydligt att vi står bakom kravet om kollektivavtal. Målet är att Klarnas anställda ska få de rättigheter som är en självklarhet för de allra flesta arbetstagare i Sverige, kommenterar DIK:s förhandlingschef Magnus Berg.

LÄS ÄVEN: Facken hotar med strejk på Klarna: ”Väntat länge nog”

Klarnas vd, har på X tidigare Twitter, i hårda ordalag slagit tillbaka mot fackens agerande. Han menar att fackens utspel hotar medarbetares mentala hälsa.

Facken säger att de hamnar på en lista och inte får bli medlemmar någonsin mer hos andra fack om de inte strejkar Facken meddelar än så länge inte specifikt vilka anställda det är, och de som inte är med i dessa fack är oroliga för vad som händer. Detta skapar en enorm stress hos våra anställda och vårt primära fokus är deras välmående. Vi återkommer längre fram, skriver Sebastian Siemiatkowski på plattformen.

Annons