Facken hotar med strejk på Klarna: ”Väntat länge nog”

Ytterligare stridsåtgärder väntar om parterna inte kan mötas.

Nu har facken fått nog. Det blir strejk den 7 november. Om ingen överenskommelse nås. Vad handlar det här om? Jo, Unionens samt Sveriges Ingenjörers medlemmar på Klarna tycker att betaljätten har frånträtt förhandlingarna om kollektivavtal.

Vi vill ha inflytande, trygga villkor och möjlighet till omställningsstöd. Nu har vi väntat länge nog. Unionens medlemmar på Klarna vill få ett kollektivavtal på plats, kommenterar Sen Kanner, ordförande för Unionens klubb på Klarna, i ett pressmeddelande.

Annons

"Ser ingen annan möjlighet"

Arbetet med att få till ett kollektivavtal på Klarna har pågått i flera år. År 2020 bildade medlemmarna en klubb på betalbolaget i syfte att få till ett kollektivavtal.

Klarna har under hela processen återkommande såväl ställt in som skjutit på redan bokade förhandlingstillfällen. De har inte heller fullföljt överenskomna åtaganden. Nu ser vi dessvärre ingen annan möjlighet än att varsla om en strejk, kommenterar Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen och fortsätter:

Vi är inte beredda att villkora ett kollektivavtalstecknande med minskat medarbetarinflytande. Däremot finns det både möjlighet och en vilja från Unionens sida att anpassa den lokala samverkan till företagets modell, men först vill vi ha ett kollektivavtal på plats.

Måste lägga ned arbetet

Om ingen överenskommelse nås träder strejken i kraft tisdagen den 7 november klockan halv elva på förmiddagen. Så vad skulle hände om det blev verklighet?

Jo, alla tjänstemän på huvudkontoret på Sveavägen 46 i Stockholm ska ägna sig åt "fullständig arbetsnedläggelse". Alltså vägra att jobba för sin arbetsgivare. Det blir också förbud mot inhyrning eller nyanställning som syftar till att utföra blockerat arbete.

Varsel om ytterligare stridsåtgärder kommer att läggas mot Klarna Bank AB om de försöker kringgå konflikten och dess verkningar. Hit räknas också inhyrning av arbetskraft och/eller anlitande av entreprenörer om detta sker i syfte att kringgå konflikten, skriver facken.

"Skapar enorm stress hos våra anställda"

Klarnas vd slår, på X tidigare Twitter, i hårda ordalag tillbaka mot fackens agerande

Facken säger att de hamnar på en lista och inte får bli medlemmar någonsin mer hos andra fack om de inte strejkar Facken meddelar än så länge inte specifikt vilka anställda det är, och de som inte är med i dessa fack är oroliga för vad som händer. Detta skapar en enorm stress hos våra anställda och vårt primära fokus är deras välmående. Vi återkommer längre fram, skriver Sebastian Siemiatkowski på plattformen.

Annons

Annons