Anrik handlare tvingas i konkurs: ”Gråtit och brutit ihop lite”

Höjda hyror slår hårt mot företagare.

I början på det nya året varnade branschorganisationen Svensk Handel för att de höjda hyrorna skulle slå ut företag och att tusentals jobb potentiellt kan vara i fara.

Hittills har de fått rätt. Vi har sett flera aktörer som i olika grad behövt stänga och lämna platsen, eller rentav tvingats till rekonstruktion eller konkurs. Det sistnämnda är precis vad som drabbat den anrika klädbutiken Kompis i Mora.

Annons

Butiken var bara två månader från att fira sitt 50-årsjubileum. Men istället för födelsedagsfirande blev det begravningsstämning.

I dag har Kompis satts i konkurs. Som företagare och butiksinnehavare finns det inget tråkigare beslut att ta. Men sviktande försäljning i kombination med andra faktorer som bland annat näthandel, pandemi, ombyggnationer i Mora och kraftigt höjda hyror gjorde det till slut ohållbart att driva vidare. Så idag har vi gråtit lite, pratat med advokater och brutit ihop lite. Men i morgon så får vi hoppa upp på hästen igen, skriver butiksägaren på butikens Instagramkonto.

Hon har ägt och drivit butiken i 18 av de nästan 50 år som den funnits till och beskedet om att man tvingas stänga för gott har mottagits med bestörtning.

Men fy vad tråkigt! Ni kommer att vara saknade på gågatan, skriver en kund.

Åh så tråkigt. Moras bästa butik och alltid ett så trevligt mottagande, skriver en annan.

Vid bolagets senast registrerade verksamhetsår, som avslutades sista augusti 2022, omsatte man 4,6 miljoner kronor och gjorde en vinst på 106 276 kronor. Men därefter har affären inte gått ihop och ännu en mindre handlare har alltså behövt ge upp och lägga ned verksamheten.

Annons