Anrik hovleverantör i konkurs: ”Skett överlåtelser”

"Inte kunnat fortsätta tillverkningen".

Tvåltillverkaren Victoria Soap såg dagens ljus år 1905. 19 år senare, alltså 1924, blev man kunglig hovleverantör och har så varit sedan dess. På senare år blev det rusning efter företagets tvålar under pandemin. Men nu har bolaget försatts i konkurs rapporterar Nu.se.

Det gjordes även ett namnbyte på det Helsingborgsbaserade bolaget, som ägs till 95 procent av Victoria Soap Danmark A/S, inför konkursbeslutet: Från Victoria Scandinavian Soap till "Bolaget den 1 juni 2024, Helsingborg AB".

Annons

Det senast registrerade verksamhetsåret, som är 2022, nådde man en nettoomsättning på 75,2 miljoner kronor. Samtidigt gjordes en rörelsevinst på 4,9 miljoner.

Under 2022 har det lagts mycket resurser på att utveckla ett nytt sortiment i Victorias eget varumärke samt bygga en säljorganisation. Bolaget har under året även sålt en stor del av sina maskiner och inventarier till moderbolaget, skriver de i årsredovisningen.

Förflyttningen av egendom till det danska företaget verkar inte ha slutat där.

När vi når konkursförvaltaren Peter Thörnwall, vid WSA, bekräftar han att det är den svenska verksamheten som försatts i konkurs.

Vid konkursutbrottet så är det som finns kvar lokalen, en maskinpark och personal. I den meningen är verksamheten igång. Men en kort tid före konkursen har det skett överlåtelser av maskiner, lager och vissa andra saker till ett danskt bolag. Med maskinerna borta vid konkurstillfället så har jag som konkursförvaltare inte kunnat fortsätta tillverkningen. Så det som händer nu är att vi inventerar och går in i en avvecklingsfas, säger han till Ehandel.

Ägs varumärket av det svenska eller danska bolaget?

Det var med i försäljningen till det danska bolaget.

Det här innebär alltså att varumärket kan drivas vidare från Danmark, med både tillverkning och försäljning. Men det svenska bolaget kommer att läggas ned och kvarvarande personal att sägas upp.

Annons

Annons