Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

Apotea börjar sälja coronatest - Tegnell: "Testerna är riktigt bra"

Pär Svärdson, vd på Apotea
Izabella Borowska
izabella@ehandel.se

Dela artikeln:

100 000 tester i veckan.

ANNONS

Från och med måndag nästa vecka kommer Apotea att börja sälja coronatester till privatpersoner, företag och sjukvårdspersonal. Det rapporterar DN.

LÄS ÄVEN: Apoteket testar för Covid-19: ”Stark önskan från flera håll”

Det känns jätteskönt att alla privatpersoner, som inte orkar vänta på att staten ska börja testa alla, själva kan ta ett test, säger Pär Svärdson, vd på Apotea, till tidningen.

Utifrån den kunskap man har i dag är det ett tillförlitligt test från ett välrenommerat bolag. Men som med alla tester bör man vara medveten om att det finns risker. Faran är att invaggas i en falsk trygghet. Jag tycker att man bör vara försiktig. Även om testet visar att man har antikroppar ska man nog ändå passa sig för vem man sitter nära.

Testet är dock inget självtest, utan ett ett antikroppstest som tas på ett laboratorium. När man köper testet hos Apotea får man boka tid hos en certifierad provtagningsenhet i sin närhet, via nätapotekets sajt. Sedan analyseras provet av Unilabs och Synlab Medilab.

Företaget som ligger bakom testerna är nätlaboratoriet Werlabs men testet i sig kommer från det amerikanska läkemedelsbolaget Abbott, som enligt uppgift ska ha 99,6 procents träffsäkerhet.

Den som vill testa om man har genomgått Covid-19 och har bildat antikroppar kan beställa ett test. Man får då en remiss för provtagning, som tar fem minuter, och sedan har man svaret inom två till fyra dagar. Det är dock viktigt att tillägga att hälso- och sjukvårdspersonal är vårt prio nu, säger Johan Carrick, Werlabs sälj- och marknadschef, till DN.

Målet är att man ska testa 100 000 personer i veckan. Ett sammanlagt anonymiserat resultat kommer sedan också att delas med Folkhälsomyndigheten.

Vi vill testa en stor del av Sverige med ett kvalitetssäkrat och patientsäkert test. Och det vi gör kommer inte att belasta vården, det är viktigt att påpeka. Vi vill få igång en positiv spiral där vi alla hjälps åt och vi tar inte ut någon vinst av detta, säger Henrik Forsberg, vd på Werlabs, till DN.

Enligt Pär Svärdson kommer Apotea inte att tjäna några pengar på att sälja testerna.

Jag kan tänka mig att om våra kunder handlar hos oss, och vi tillfredsställer ett behov som de tycker är viktigt, så är det ett sätt att få lojalare kunder, säger han.

Statsepidemiologen Anders Tegnell ser mycket positivt på testerna, sett utifrån befolkningsnivå. Men varnar för att privatpersoner inte ska förlita sig blint på de individuella resultaten till hundra procent.

På befolkningsnivå fungerar detta alldeles utmärkt, det ger en miniminivå på hur många som är immuna i en befolkning. Där är de här testerna riktigt bra. Problemet är vad det betyder för en individ, det vet vi inte riktigt än. Därför blir testet lite meningsfullt för en individ. Vi har inte den kunskapen som säger hur länge detta skyddar för en individ. Och under vilka omständigheter det gör det, säger han.

Det är väldigt bra för oss när vi har diskussionen om hur stor del av Stockholms eller Sveriges befolkning som är immun. Det spelar väldigt stor roll för våra framtida prognoser och vad en eventuell andra våg i höst skulle kunna innebära.

Dela artikeln: