Apoteket testar för Covid-19: ”Stark önskan från flera håll”

Både antikroppar och pågående infektion.

Idag börjar Apotea sälja tester för Covid-19 som utförs av certifierade provtagningsenheter och analyseras av nätlaboratoriet Werlabs. Nu har även Apoteket lanserat antikroppstester som kommer att utföras direkt på apoteken.

LÄS ÄVEN: Apotea börjar sälja coronatest – Tegnell: ”Testerna är riktigt bra”

Annons

Det finns en stark önskan kring utökad provtagning från flera håll i samhället, skriver Apoteket i ett pressmeddelande.

Apoteket säljer testet online och bokning samt uppföljning sker digitalt, men provtagningen sker alltså på apoteket genom ett blodprov från fingret. Provresultat kommer att meddelas samma dag från Doktor24 tillsammans med en återkoppling och och eventuella rekommendationer.

Inledningsvis sker provtagningen endast på Apoteket Gripen i Malmö, Apoteket C W Scheele i Stockholm och Apoteket Nordstan i Göteborg. Planen är att företaget ska kunna erbjuda provtagning i Sverige och kommer därför att utöka antalet apotek successivt.

Det känns mycket bra att vi tillsammans kan bidra till en tillgänglig och smidig testning över hela landet så att vi snabbt kan öka antalet genomförda Covid-19-tester, säger Daniel Lillienau, vd på Doktor24.

Både Apoteas och Apotekets tester ska kunna identifiera om en person har utvecklat antikroppar efter genomgången infektion av Sars-CoV-2, mest känt som Covid-19. Men Apoteket lanserar samtidigt även ett PCR-test för att påvisa pågående infektion.

Folkhälsomyndigheten utför just nu ett projekt tillsammans med Region Sörmland och andra aktörer där man utvärderar en modell för provtagning som kan säga om en en person har pågående coronavirusinfektion i kroppen.

Modellen ska, enligt pressmeddelandet, belasta den ordinarie sjukvården i så liten utsträckning möjligt eftersom personen, som vill eller behöver testas, utför provtagningen på egen hand. Detta görs genom att Apoteket lämnar ut provtagningsmaterial för egenprovtagning efter remiss från sjukvården sedan lämnar man in sitt prov till Apoteket som transporterar dem till laboratorium och analys.

Detta test kan nyttjas av andra regioner och använda Apotekets butiksnätverk i detta syfte.

Annons

Testning av pågående infektion sker i linje med Folkhälsomyndighetens prioriteringar; vård- och omsorgspersonal samt i nästa steg även personal i samhällsviktig verksamhet.

Annons