Apotea-bossen får medalj av Prins Carl Philip: ”Stolt”

"Mest stolt över vad satsningen har betytt för Morgongåva".

Pär Svärdson är ett minst sagt välbekant namn i e-handelsbranschen. Ja, han är en veritabel gigant.

Så tidigt som 1997 grundade han nätbokhandeln Adlibris, som han sedan sålde till Bonnier. Därefter la han vantarna på ett litet anspråkslöst och konkursmässigt nätapotek 2011. Pär Svärdson såg det komma. Han förstod att online-handeln med apoteksprodukter skulle booma. När Ehandel besökte lagret under vintern 2011 avslöjade han att han inte visste någonting om apoteksvärlden. Bolaget byggdes av ren entreprenörsiver.

Annons

Ingenting. Jag kunde ingenting. Men det som snabbt slog mig var hur stor apoteksmarknaden är. 80 miljoner recept skrivs ut varje år exempelvis, sa han till Ehandel i samband med en guidad tur på jättelagret i uppländska Morgongåva.

LÄS ÄVEN: Ehandel på exklusivt Apotea-besök – Pär Svärdson berättar allt: ”Jag kunde ingenting”

Han bytte namn på bolaget som växte snabbt – och som i dag, drygt tio år senare, är ett miljardbolag. Det är såklart fråga om Apotea, numera Sveriges största nätapotek.

Nu får Pär Svärdson en utomordentligt fin utmärkelse, nämligen: Näringslivsmedaljen 2022 som delas ut av prins Carl Philip. Men när? Jo, under Patriotiska Sällskapets årshögtid den 23 maj i Riddarhuset. E-handelskungen får medaljen och hedersutmärkelsen för att han ”på ett förebildligt sätt ha utvecklat e-handeln".

Medalj tillverkad i äkta guld

Apotea har vuxit varje år sedan 2012 och hade 2021 en omsättning på drygt 4 miljarder kronor, betonar Sällskapet.

Att få den här medaljen känns jättebra, berättar medaljören Pär Svärdson. Det jag är mest stolt över är vad denna satsning har betytt för Morgongåva. Från att vara ett samhälle där allt riskerade att läggas ner för 20 år sedan har man nu, med både Adlibris och Apotea på orten, fått jättemycket framtidstro, kommenterar han.

Kungliga Patriotiska Sällskapet instiftade 1982 en särskild belöningsmedalj för att hedra berömvärda, individuella insatser inom svenskt näringsliv. Medaljen, som är tillverkad i guld, delas ut efter beslut av sällskapets förvaltningsutskott.

Övriga mottagare av Näringslivsmedaljen 2022:

Annons

Peter Fornstam, Svenska Bio, Stockholms län
Nils-Åke Hallström, C Hallströms Verkstäder, Jämtlands län
Knut Knutson, Uppsala Nya Auktionskammare, Uppsala län
Christian von Koenigsegg, Koenigsegg Automotive, Skåne län
Anders Müntzing, Triumf Glass, Västra Götalands län
Cassandra Rhodin, Mini Rodini, Stockholms län

Dessutom delas Medalj för betydande gärning ut till Ärkebiskop Benyamin Atas, Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige och högtidstalet ”Patriotism och integration” hålls av docent Mauricio Rojas.

Annons