Apotekens lysande facit på nätet – ”har varit föredömligt”

Var fjärde vara såldes i e-handeln.

Att det gick bra för apoteksbranschen i e-handeln under 2020 kommer knappast som någon överraskning. Nu vet vi dock hur bra. Apoteksföreningen har nämligen släppt sin årsrapport som visar att e-handeln ökade med 60 procent i branschen. Faktum är att var fjärde produkt såldes via e-handeln.

Men det betyder inte att de fysiska apoteken spelat ut sin roll. Antalet fysiska apotek ökade nämligen också under 2020 och idag finns det 1 433 öppenvårdsapotek utspridda över vårt avlånga land.

Annons

De fysiska apoteken spelar fortfarande en mycket viktig roll för försäljningen av läkemedel, över 85 procent av försäljningen gick den vägen 2020, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Man är även mycket nöjda med hur branschen utfört sitt uppdrag, trots stängda nationsgränser och höga sjukskrivningstal. Apoteken tog emot 120 miljoner kundbesök och andelen nöjda apotekskunder uppgick till 98 procent.

Totalt sålde branschen för 64 miljarder kronor under 2020, en ökning med 4,5 procent från året innan. Av dessa står receptbelagda läkemedel för 73 procent av försäljningen, receptfria läkemedel för 8 procent av försäljningen och 18 procent är "andra varor".

Samarbetet mellan apoteksaktörerna för att hjälpa kunderna har varit föredömligt. Även samarbetet mellan apoteksbranschen och resten av läkemedelsindustrin har fungerat exemplariskt samt samarbetet med myndigheter och politiken säger Johan Wallér.

Annons