Apples uppdatering sänkte svenska framgångssagan – rasade till rött

"Påverkat bolagets marknadsföring".

E-handlaren och varumärket Ideal of Sweden har framför allt gjort sig kända för sina mobilskal. Men de säljer även en stor rad andra mobiltillbehör.

De har varit en av de stora framgångssagorna, men under förra året blev verkligheten en helt annan. Plötsligt backade omsättningen från 797 till 638 miljoner kronor. Samtidigt rasade rörelseresultatet från svart till rött, från 27 till -55 miljoner.

Annons

Nu vet vi vad som hände. I sin årsredovisning avslöjar nämligen bolaget att pandemin spelat in, men också att Apple satt ordentliga käppar i hjulet.

Ideal of Sweden har under året påverkats av den pågående pandemin, samt Apples integritetsuppdatering (IOS14.5) vilket påverkat bolagets marknadsföring under andra halvan av 2021. Den försämrade marknadsföringseffektiviteten i digitala marknadsföringskanaler, har medfört att försäljningen och resultat påverkats negativt, skriver man.

Man har också haft svårt med krånglig logistik och inköp, som behövt ske tidigare än vanligt för att ta höjd för materialbrist och fraktförseningar.

Detta har försvårat möjligheten att prognostisera inköp där alla relevanta omständigheter kan tas i beaktande, vilket har medfört att rörelsekapitalet har ökat mer än estimerat under slutet av 2021, skriver de.

Man har även gjort större investeringar i infrastrukturen för e-handeln, produktutveckling och interna processer, något som ska få skutan på rätt köl igen och skapa tillväxt.

Tuff start på nya året

Men 2022 kunde ha börjat bättre. Och återigen är det Apple som skapar bekymmer för bolagets planer.

Under det första månaderna av 2022 har det visat sig att Apples nya mindre telefonmodeller (iPhone 12 mini och iPhone 13 mini) har misslyckats. Den globala försäljningen av dem var signifikant lägre än estimerat, vilket påverkat marknaden för accessoarer för dessa telefonmodeller på motsvarande sätt, skriver bolaget och fortsätter:

Med anledning av detta har Ideal of Sweden fattat beslut att göra en större engångsnedskrivning av lagret för dessa produkter på motsvarande 24 miljoner kronor, vilket påverkat rörelseresultatet negativt under räkenskapsåret 2021.

Annons

Annons