Årets julklapp tog e-handlarna med storm: ”Tjohoo, vilken bra nyhet!”

"Smaklig spis där ute".

Precis som traditionen förutsätter blev det starka reaktioner på Årets julklapp, som i år blev stormköket. Bland de som ställer sig positiva till morgonens besked hittar vi förstås ett antal e-handlare i outdoor-branschen. Flera av dem har sedan tidigare sett starka försäljningsökningar i samband med pandemin och hoppas nu att stormkökets nya status ska leda till extra klirr i kassan.

Jättekul! Ett val som ligger helt rätt i tiden och som sätter ytterligare fokus på friluftslivet vilket har präglat svenskarnas liv lite extra i år och kommer troligtvis göra så även kommande år, säger Johan Rehnström, vd på Nordic OSG, som bland annat driver Outdoorexperten.

Annons

Stormkök och friluftsprodukter fick sig ett extra sving uppåt här i våras och det är högst troligt att detta leder till ytterligare fokus på detta nu. Vi har alla de stora märkena och kommer förstås att fokusera ytterligare lite mer på detta nu och fronta det ännu mer, fortsätter han.

"Ingen är väl förvånad"

Theodor Berg, Category Manager på Widforss, instämmer.

Det var ett väldigt glädjande besked, inte bara att det är en produkt vi säljer utan framför allt ett val som framhäver vikten att fortsätta umgås med vänner och familj på ett säkert sätt ute i naturen. Vi har sett en stor ökning av intresset för stormkök och är väl förberedda för en stark försäljning, säger han.

Harald Ennen, vd på Outnorth, tycker att beskedet kom som en överraskning även om han också skriver under på branschens starka utveckling under de senaste månaderna.

Det var knappast väntat att just stormköket skulle bli Årets julklapp men med tanke på det ökade intresset för Outdoor med upplevelser utomhus, kunde det ligga nära till hands att en produkt i kategorin friluftsutrustning och Outdoor skulle kunna bli en vinnare, säger han, och fortsätter:

Outnorth har haft en mycket positiv försäljningsutveckling under 2020 där det ökade intresset för friluftsliv och uteträning även resulterat i många nya kunder. I många varugrupper, där bland annat stormköket ingår, har försäljningen mer än fördubblats. Vi har sedan tidigare rustat för en stark försäljning under Q4, vilket ytterligare accentueras av vinnaren av årets julklapp.

En som däremot inte är det minsta förvånad är Martin Maars, som har den passande titeln Outdoor Manager på e-handelsbutiken AstroSweden.

Tjohoo, vilken bra nyhet, utbrister han i ett mejl till redaktionen.

Annons

Ja, ingen är väl förvånad över att just stormkök blir årets julklapp. Jag åkte tidigare hemifrån i morse för att kunna lägga order först av alla för att verkligen få möjlighet att vara med, tillägger han.

"Mer skog till folket"

Martin Maars tillskriver valet av Årets julklapp till att folk har upptäckt kärleken till att vara utomhus. AstroSweden har under de senaste månaderna sett ett ökat intresse för produkter som sovsäckar, kängor, grillpinnar - och just stormkök.

Det finns oändligt många alternativ på ett stormkök och vilket man ska välja beror på vilka äventyr du ska ut på. Oavsett så är det ”tack vare” coronakrisen som folk har hittat ut och det är ju väldigt bra. Mer skog till folket, säger jag.

Martin Netinder, vd på Internetstores Outdoor & Addnature, kan bara instämma med sina branschkollegor. Intresset för utomhusaktiviteter är rekordstarkt. Han beskriver dagens nyhet med begrepp som “väldigt kul” och “inte så oväntad”.

De flesta av oss bor i en urban miljö, men längtan efter naturen växer starkt och det inte minst utifrån att våra resevanor med ”hemester” också skapar nya behov och nya erfarenheter för att förhöja upplevelsen.

Hur kommer ni att förbereda er för årets julhandel med tanke på detta?

Vi såg redan i inledningen av Covid-19-pandemin ett rejält uppsving kring stormkök, vilket höll i sig under sommaren när fler familjer kom ut i skog och mark. Utmärkelsen är rolig för hela branschen och inte minst bra utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Engångskök och engångsgrillar gör sig icke väl på ett fjäll eller i skogen, och ett bra stormkök håller måttet många, många år. Självklart kommer vi att presentera vårt sortiment och ge inspiration till hur man bäst använder köket på ett säkert sätt och ge tips på bra utemat. Smaklig spis där ute! säger Martin Netinder.

LÄS ÄVEN: Svenskarna "maxade svemestern" - här är Årets juklapp

Annons