Årets matbluff korad: ”Borde helt enkelt kallas något annat”

Byter ut receptet.

En "smördeg" som inte innehåller smör. Det räckte för att ta hem förstaplatsen i årets upplaga av den uppmärksammade tävlingen Årets matbluff. "Vinnaren" är Pop! Bakery Smördeg, som trots sitt namn alltså är helt smörfri. Produkten fick över en tredjedel av årets röster, meddelar föreningen Äkta vara, som delar ut utmärkelsen.

Bluffen är att produkten heter smördeg, men innehåller palm- och solrosolja istället för smör, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara, i en kommentar.

Annons

Även förra året var det en kreativ omrubricering av palmolja som ledde företaget i fråga till vinst.

LÄS ÄVEN: De blev Årets matbluff: "Väldigt många känner sig lurade"

Och årets vinnare är i gott sällskap. Smörfria smördegar stod för 21 av årets 184 nominerade varor. Enligt Björn Bernhardson finns det en EU-regel om att produkter vars namn innehåller smör också ska innehålla smör, men att det finns undantag som gör det aktuella smördegsupplägget möjligt. Undantaget gäller smördeg, jordnötssmör, kakaosmör och smörsopp. Björn Bernhardson tycker dock att smördeg skiljer sig från de övriga tre exemplen eftersom de andra tre aldrig har innehållit något smör och att konsumenterna därför inte heller förväntar sig att det ska göra det.

Smördegen skiljer sig från de övriga då den faktiskt ofta innehåller just smör. Det var ju också därför som den en gång fick sitt namn. Många konsumenter förväntar sig att den ska innehålla smör, säger han, och tillägger:

Det här är en tydlig signal att de nuvarande undantaget borde tas bort. Konsumenter förväntar sig helt enkelt att en smördeg ska innehålla smör och då ska den också göra det. Deg som inte innehåller smör borde helt enkelt kallas för något annat.

Pop! Bakery har i ett mejl till Äkta vara förklarat att degen kommer att få ett nytt recept inom ett par veckor, ett beslut som ska ha fattats redan förra året.

Annons