Attacken slog hårt mot kedjan – ägaren förlorade 80 miljoner

"Hade kunnat bli mycket värre".

Det var i inledningen av det nya året som en ransomware-attack mot ett av Tietoevrys datacenter i Sverige slog mot flera framstående handlare i landet.

Granngården var en av de som drabbades hårdast. Man tvingades hålla både e-handeln och butikerna stängda under en tid och nu vet vi, på ett ungefär, exakt hur dyrköpt perioden blev.

Annons

Den norska ägaren, Felleskjøpet, har rapporterat sitt första kvartal och där framgår det att EBITDA-resultatet landade på minus 108 miljoner norska kronor. En försämring med 80 miljoner, jämfört med samma period förra året.

Dataangreppet som Granngården blev drabbat av förklarar majoriteten av den resultatnedgången, säger Veronika Skagestad, kommunikationschef på Felleskjøpet Agri, till Ehandel.

Trots smällen verkar man ändå se ljuset i mörkret och vara tacksamma för att förlusterna inte drog iväg ytterligare.

Insatsen som lades ned av de anställda, med viktig hjälp från från centrala IT-resurser i Felleskjøpet, har varit helt ovärderliga för att hålla butikerna öppna och minska konsekvenserna av det här allvarliga angreppet. Tappet hade kunnat bli mycket värre, säger Svenn Ivar Fure, koncernchef för Felleskjøpet Agri.

Annons