AutoStore värderas till 66 miljarder – stäms av konkurrent

Robotfajten fortsätter.

Det norska robotlagret AutoStore, som tagit e-handeln med storm, har fått en ny investerare. I ett pressutskick meddelar företaget att investmentbolaget SoftBank köp 40 procent av AutoStore för 2,8 miljarder dollar (runt 24 miljarder kronor). Detta i sin tur värderar AutoStore till 7,7 miljarder dollar eller 66 miljarder kronor.

Vi är mycket glada över att SoftBank blir en del av AutoStore-teamet när vi fortsätter vår resa för att automatisera all handel och leverera klassledande automatiseringslösningar till våra kunder, säger Karl Johan Lier, vd för AutoStore.

Annons

Även om SoftBank är ett globalt investmentbolag, med rötterna i Japan, så hoppas AutoStore på deras stöd i en expansion i Asien-Stillahavsområdet.

Samtidigt som AutoStore blickar ut över världen, gällande sin lagerteknik med självkörande robotar, så pågår en stor patentfajt här hemma i Europa.

LÄS ÄVEN: Robotmiljarder på spel: AutoStore stämmer jätten Ocado

Vi kunde i oktober förra året berätta om hur AutoStore stämt konkurrenten Ocado. AutoStore tycker att det är uppenbart att Ocado stulit deras teknik rakt av och har stämt bolaget i Ocados hemland Storbritannien samt i USA.

Häromveckan fick vi en uppföljning på denna robotfajt. Ocado har nu stämt AutoStore för patentintrång i Norge, Polen och Tyskland, där de istället vill skydda sin teknik från att AutoStore ska använda den.

Ocado tar överträdelser av sina IP-rättigheter på allvar och kommer att fortsätta att försvara sin ståndpunkt, säger Ocado till Bloomberg om stämningen.

Det ska nämnas att AutoStore grundades 1996 och Ocado 2000, så AutoStore har i alla fall tiden på sin sida. Patentfajten verkar dock vara långt ifrån över.

Vi kommer inte att tolerera Ocados fortsatta intrång i våra innovationer eftersom att de bedriver lukrativa partnerskap genom att sälja vår teknik som sin egen. Vi är övertygade om styrkan i vårt case och inga av Ocados senaste handlingar förändrar det, säger AutoStore i ett uttalande.

Annons

Annons