Robotmiljarder på spel: AutoStore stämmer jätten Ocado

"Uppenbart att det är vår teknik".

Många e-handlare är bekanta med AutoStores robotlagerlösning där den mest uppmärksammade kunden kan vara Boozt, som ska sitta på världens största av dessa lager. Det är dock många större e-handlare som idag har valt AutoStore som via en stor lagerkub, med robotar ovanpå, löser plockningen av varor.

Den brittiska nätmatjätten Ocado, som kan liknas vid svenska MatHem, använder ett mycket liknande lager. Faktum är att vi redan i början av 2018 slängde iväg ett mail till Ocado där vi frågade om deras lager var besläktat med AutoStore. Vi fick då följande svar.

Annons

Systemen är inte besläktade, det är faktiskt flera skillnader mellan dem. Till exempel så använder vårt system ett 4G-baserat protokoll för att kommunicera med robotarna på gridden. Samtidigt är antalet robotar och deras mekaniska design annorlunda jämfört med det systemet du nämner, skrev deras kommunikationschef Alex Voica till Ehandel, och fortsatte:

Det tredje är att gridden fungerar både i rumstemperatur och i kylda temperaturer (återigen är detta unikt för vårt system). Det finns också fördelar när det kommer till hastighet och precision. Våra robotar rör sig i 4 meter per sekund med endast 5 millimeter mellan dem. Slutligen så drivs gridden av ett egenutvecklat “air traffic control system” som ser till att robotarna samarbetar effektivt för att hämta order.

Nu står det dock klart att AutoStore i alla fall ser likheter med Ocados robotlager och nu väljer företaget att stämma Ocado för patentintrång. Stämningsansökningar har lämnats in i USA och Storbritannien. Företag som köpt in Ocados teknik är jättar som Kroger, Marks & Spencer och Morrisson.

AutoStore kräver nu en domstolsorder som ska stoppa all försäljning av Ocados lagerteknik, som man alltså menar inkräktar på AutoStores patent. AutoStore kräver även ersättning för ekonomiska skador.

Sedan 1996 har AutoStore utvecklat och banat väg för teknik som har revolutionerat detaljhandeln och orderhantering och driver tillväxten inom e-handeln, säger Karl Johan Lier, VD och koncernchef för AutoStore, i ett uttalande i samband med stämningarna.

Karl Johan Lier menar även på att det är helt uppenbart att Ocado tagit tekniken ifrån AutoStore.

Att vi äger tekniken som finns i hjärtat av Ocados lagersystem är tydligt. Vi kommer inte att tolerera Ocados fortsatta intrång i våra immateriella rättigheter i sitt försök att öka dess tillväxt och försöka förvandla sig till ett globalt teknikföretag.

AutoStore håller inte tillbaka utan menar på att allt som har med Ocados lager att göra i princip är stulen teknik.

Annons

En domstol i Norge har redan funnit att AutoStore har rätt till ägande av sina patent som täcker roboternas centrala “cavity”-teknik, men Ocado har fortsatt att driva lukrativa partnerskap genom att sälja den tekniken - liksom annan AutoStore-ägd teknik - som sin egen, skriver AutoStore.

UPPFÖLJNING: Konkurrenten svarar på stämningen: Vad pratar ni om?

Annons