Axfood förvärvar Bergendahls partihandel – blir ägare i City Gross

"Vi är väldigt glada".

Axfood förvärvar Begendahls Foods partihandelsverksamhet, det meddelar dagligvarukoncernerna i dag. Samtidigt inleds ett strategiskt partnerskap kring City Gross, där Axfood blir minoritetsägare på 9,9 procent, med option om en ägarandel på upp till 30 procent. Prislappen på hela kalaset: 1,8 miljarder kronor.

Vi är väldigt glada över att ha nått den här överenskommelsen med Bergendahls, som precis som Axfood har ett långsiktigt och värderingstyrt affärsperspektiv. Det finns en tydlig industriell logik i den här affären, som skapar förutsättningar för att stärka både våra och Bergendahls partihandelskunders konkurrenskraft. På butikssidan är jag imponerad över City Gross utveckling den senaste tiden, och övertygad om att vi genom vårt partnerskap ytterligare kan stärka City Gross position inom stormarknadssegmentet, där Axfood idag inte är verksamma, säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood, i ett pressmeddelande.

Annons

Axfood avser nu att göra en företrädesemission om 1,5 miljarder kronor "för att bibehålla en stark finansiell position och handlingsutrymme framöver".

Förvärvet av Bergendahls Foods partihandel blir ett led i att ytterligare stärka Dagab för Axfood, samtidigt som Bergendahl menar att man nu kan satsa ytterligare på City Gross.

Affären skapar förutsättningar att expandera City Gross och stärka vår position på marknaden, vilket är en långsiktig satsning och en viktig del i Bergendahls koncernstrategi. Axfood är helt rätt partner för våra satsningar på City Gross framåt och vi ser mycket fram emot utvecklingen av vårt stormarknadskoncept. Partihandelskunderna kommer fortsatt bli väl omhändertagna tack vare att Axfood ligger i framkant när det gäller framtidens logistik, säger Lars Ljungälv, Bergendahl & Son AB:s koncernchef och vd.

Annons