Bakom kulisserna: Så sänkte Svensk Handel Kinapaketen

"Det här är en jättebra deal".

Förra veckan kom beskedet att fraktstödet till Kinapaketen kapas rejält. Ett beslut som togs emot med jubel från inte minst Svensk Handel. Och de hade all anledning att fira lite extra. Den svenska branschorganisationen har lobbat stenhårt, både nationellt och internationellt, i frågan de senaste åren.

Vi har drivit frågan i flera år och började skicka de första breven till våra egna ministrar, tillsammans med våra nordiska kollegor, för tre-fyra år sedan, innan vi sen gick vidare till relevanta EU-kommissionärer, berättar Stefan Kvarfordt, näringspolitisk expert på Svensk Handel, för Ehandel.

Annons

Vi har de senaste åren lyckats engagera kollegor från andra europeiska länder, haft dialog med vår amerikanska systerorganisation och jobbat brett på flera fronter för vad som är en väldigt teknisk fråga, men som har rejäl ”impact” på våra medlemmar.

Innan sommaren tog Svensk Handel och Finlands motsvarighet fram en rapport där man kunde påvisa hur mycket dyrare det var att skicka brev inrikes än från Kina till Sverige och Finland. Man tog även fram hur mycket det kostade PostNord att hantera den rasande paketströmmen från öst.

Vi skickade, tillsammans med ett 15-tal organisationer från olika länder, ett brev till politiker i Bryssel och i EU-länderna med uppmaningen att rösta för en reform av systemet. Vårt budskap var tydligt inför extrakongressen 24-25 september i Genève. Vi behöver få till en reform för postoperatörerna i Europa, som tar bort konkurrenssnedvridningen.

LÄS ÄVEN: Kraftigt minskat fraktstöd för Kinapaket: ”Systemet är riggat”

I brevet går det, bland annat, att läsa:

”Att systemet snedvrider konkurrensen är inget nytt. Det har påpekats av ett antal utvecklade läder både i och utanför Europa, som missgynnats av det nuvarande systemet och har fått ta emot en uppsjö av paket från i synnerhet Kina - och var och ett av dessa har levererats av och varit en förlustaffär för den mottagande postoperatören".

Hårt motstånd

Det kanske låter som en självklarhet att alla hoppade på tåget omedelbart. Men så var inte fallet. Precis tvärtom, faktiskt. Förslaget mötte hårt motstånd från flera håll, då det uppdagades att flera länder tjänade stora pengar på den snedvridna konkurrensen för handelsföretagen.

Nej, det var faktiskt inte lätt. Omröstningsförfarandet går till så att det är en röst per land. Det är ett 20-30-tal länder som subventionerar systemet för långt fler utvecklingsländer. Det finns mindre länder som tjänat på det här systemet, samtidigt som ett relativt fåtal industriländer förlorat på det, berättar Stefan Kvarfordt.

Annons

Och i och med ”ett land, en röst” har det varit väldigt många länder att övertyga, till och med vissa europeiska länder var emot det här.

Varför satte de sig på tvären?

Det beror på att en del postoperatörer i Europa haft dotterbolag i utvecklingsländerna och har på så sätt tjänat pengar genom att ”jacka in” i systemet den vägen, när de skickat paket till oss i västvärlden. Så vissa europeiska länder tyckte inte att vi skulle reformera för ”våra postoperatörer tjänar ju pengar på det här”.

Men för oss spelar det ingen roll vilka som tjänar de pengarna. Konkurrenssnedvridningen är ju densamma för handeln oavsett. Vi måste se till att vi i alla sammanhang har samma förutsättningar från handelssidan.

LÄS ÄVEN: Ödesdagen: Vill regeringen stoppa gratisposten från Kina?

En bra deal

Nu är dock den nya reformen på plats och från och med år 2021 kan man börja införa det nya systemet, som tillåter en kostnadstäckning på maximalt 70 procent för den mottagande postoperatören (exempelvis PostNord när de tar emot paket från Kina). Kostnadstäckningen får sedan höjas med ytterligare med en procent per år under en tioårsperiod. För USA börjar det nya systemet gälla redan nästa år.

När vi tolkar och gör en preliminär konsekvensanalys av det här är det en jättebra deal. Det kommer att börja gälla lite tidigare för USA, redan nästa år, vilket det också varit väldigt mycket fokus på i internationell media. Men vi välkomnar förstås det här avtalet och sen får PTS och regeringen kommentera för sig själva, men vår bild är att de tycker att det är en bra deal, så även våra nordiska kollegor vad vi hört.

Sen får vi givetvis utvärdera hur systemet fungerar framöver. Men vi välkomnar det här som en bra reformering mot konkurrenssnedvridningen.

Annons