Begagnade bilar växlar upp på nätet – så många har bytt ägare

"Hittills har Tesla dominerat".

Totalt 382 358 begagnade bilar bytte händer under andra kvartalet 2021, det visar statistik från Kvdbil som tagits fram av Vroom. Det är en ökning med 26 748 bilar jämfört med motsvarande period förra året. Och under första halvåret har man sett en 6,9-procentig ökning.

Intresset att äga en bil är väldigt stort. Vi ser det i nybilsförsäljningen som är åter på höga nivåer och på nya omsättningsrekord för begagnat. En drivande faktor är att allt fler vill äga bil för att kunna semestra hemma i Sverige i sommar, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, i ett pressmeddelande.

Annons

Allra mest ökade el- och laddhybrider som steg med 149 respektive 189 procent, dock från låga nivåer. De stod för 3,5 procent av alla sålda bilar under kvartalet. Noterbart är också att sju av tio elbilar som såldes var en Tesla.

Eldrivna bilar står än så länge för en mycket liten del av alla begagnade bilar som säljs, men där kommer en kraftig ökning att ske de närmaste åren. Idag är varannan ny bil som säljs eldriven. Vi spår att milstolpen 100 000 sålda fordon på årsbasis kan nås i slutet av 2022. Hittills har Tesla dominerat elbilsmarknaden men andra aktörer lär bli vanligare framöver, säger Daniel Odsberg.

Klart mest bilsugna var stockholmarna, som köpte 23 procent fler under det andra kvartalet i år, jämfört med 2020. Där bakom följde Blekinge med en ökning på 10 procent. Enda minskningen stod Gotland för, där köpen backade med en procent.

Och hur gick det då för de bilar som inte såldes? De skrotades, så klart. Under det första halvåret har 80 781 bilar gått till sista vilan, vilket är en minskning från 81 481 från första halvåret förra året.

Annons