Besvikelsen för modebranschen – volymerna faller

"Vi hade hoppats på bättre siffror".

Det blev inget större sommarlyft för modehandlarna visar Svensk Handels Stilindex. Försäljningen av kläder ökade visserligen med 3,9 procent under juli, men försäljningen av skor föll i sin tur med 3,4 procent.

Vi tvingas tyvärr konstatera att juli månad inte alls blev så bra som många handlare hade hoppats på. Visserligen är en ökning på 3,9 procent för klädhandeln välkommen, men krasst kan man konstatera att vi hade hoppats på bättre siffror. Men månadens Stilindex är ytterligare ett exempel på hur hårt den rådande ekonomiska situationen slår mot handeln, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i ett uttalande.

Annons

Försäljningsutvecklingen på kläder döljer dessutom att volymerna varit lägre. Så efter ett beskedligt juli hoppas man nu istället att augusti är månaden det verkligen vänder.

Nu genomför handlare kampanjer kring att många återvänder till jobb och skola, vilket medför att många uppdaterar garderoben. Historiskt vet vi att detta brukar innebära en uppgång och vi hoppas att så är fallet även i år och att det ska märkas av i augusti månads siffror, säger Sofia Larsen.

Annons