Besvikelsen stor efter H&M:s tuffa besked: ”Borde inte vara tillåtet”

Åhléns lämnade centrala Helsingborg tidigare i år - nu går H&M samma väg.

Musik, tävlingar, erbjudanden och goodiebags. Den som beger sig till centrala Helsingborg den första helgen i oktober kan ta del av en rad festligheter som ska anordnas med anledning av att att stadens centrala shoppinggata fyller 60 år. Enligt ett pressmeddelande från Helsingborg City är Kullagatan den första permanenta gågatan som anlades i Sverige.

"Jätteledsen"

Men i dag landade ett besked från Hennes & Mauritz som en våt filt över festplaneringen. Modejätten har nämligen bestämt sig för att stänga sin butik på Kullagatan, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Det innebär att den enda kvarvarande H&M-butiken i centrala Helsingborg försvinner. Beskedet kommer bara ett halvår efter att Åhléns lagt ner på samma plats.

Annons

Vi kan bekräfta att butiken kommer att stängas. H&M ser ständigt över sin portfölj för att ha den rätta mixen av fysiska affärer såväl som online-butiker. Vi ser ett ändrat kundbeteende och behöver anpassa vår portfölj därefter, skriver H&M i ett mejl till HD.

Beskedet att två detaljhandelsjättar på kort tid valt att lämna centrala Helsingborg beklagas av både representanter för stadens cityhandel och av ledsna helsingborgare.

Helsingborgs Dagblads artikel har i skrivande stund fått 200 kommentarer på Facebook.

Det är förfärligt sorgligt. Helsingborg kommer att bli en öde stad, skriver en person.

Jag blev jätteledsen när jag läste detta. Och det kändes i hjärtat när Åhléns lades ner också, instämmer en annan.

"För höga hyror"

En del ifrågasätter hur en stad med 150 000 invånare inte kan dra runt en H&M-butik, medan andra lyfter fram e-handeln eller gallerian Väla Centrum, som ligger cirka tio minuters bilväg från Kullagatan, som anledningar till handlarnas flykt från city.

Det borde inte vara tillåtet att stänga ner så här många nyckelbutiker i stan! Seriöst. Vad ska man göra i stan till sist? Köra elscooter, dricka latte och äta överskattade hamburgare? Fy fan vad deppigt, skriver en HD-läsare.

Flera tar upp kommunens ansvar för att skapa en attraktiv stadskärna.

Annons

Fastighetsägarna och sittande kommunpolitiker har det yttersta ansvaret när det gäller butiksdöden. Har i mer än 15 år påtalat detta. Alldeles för höga hyror samt att man stänger ner städerna i form av svårtillgängligheten samt svindyra parkeringar. Huvudlöst. Ni skapar tomma butikslokaler och tråkiga städer.

H&M:s butik i centrala Helsingborg stängs vid årsskiftet.

LÄS ÄVEN: Stadens besked efter H&M:s dråpslag: "Satt under hård press"

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!