Biancas sminkbolag i blåsväder: ”Heltid förklädd som praktik”

Obetald praktikplats upprör.

Vad kan man egentligen kräva av en praktikant? Bianca Ingrossos Caia Cosmetics har inlett det nya året med att åter hamna i blåsväder. Men den här gången handlar det inte om utsvävande reklam, utan om en jobbannons.

Företaget söker en villig person till en obetald praktikplats, men trots avsaknaden av ersättning är färdigheterna man eftersöker många. Caia Cosmetics skriver också i annonsen att tjänsten börjar som praktik, med anställningsmöjligheter efter avslutad praktik.

Annons

Annonsen har därför blivit föremål för en hel del kritik, rapporterar Bloggbevakning. En av kommentarerna lyder:

Så det ni utlyser är alltså en obetald provanställning? Och vill ha en någorlunda senior person, men är inte beredda att betala för det? Jag är hemskt ledsen att behöva säga det, men vår bransch behöver färre heltidsjobb förklädda som praktikplatser och fler arbetsgivare som vill ta ansvar för rimliga villkor. Det är vårt ofrånkomliga ansvar om vi vill verka för en välmående och respekterad bransch. Om jag var ni skulle jag se över annonsen och fundera på vad det är ni egentligen söker.

Personen som ska axla det obetalda uppdraget ska ha ett intresse för att skapa content i flertalet sociala medier och gärna ha goda kunskaper i program som Lightroom, Photoshop och Premiere Pro, Google Analytics och Mailchimp, Later, Buffer eller dylikt. En annan kommentar frågar därför retoriskt:

Låter ju spännande, men ni söker en junior kreatör med goda kunskaper i flera avancerade program… En tanke, har man just det har man nog redan ett betalt jobb?

LÄS ÄVEN: Högt tryck på kritiserad annons: "Inga incitament att utnyttja någon"

Annons