Biljätten låser funktion i ny modell – kräver betalning

Rullas ut i Sverige.

Mercedes släpper sin nya flaggskeppsmodell, Mercedes-Benz EQS på den svenska marknaden, där man också har en egen e-handel. Och har du runt 1,2 miljoner kronor över kan instegsmodellen bli din.

Men det behöver inte sluta där. Mercedes har nämligen bestämt att om du nu lagt dina surt förvärvade miljoner på deras flådigaste bil så kan du banne mig betala lite till.

Annons

Bilen kommer med fyrhjulsstyrning som kan svänga upp till 10 grader på bakaxeln. Men det finns en hake. Mercedes väljer nämligen att elektroniskt begränsa det till 4,5 grader. Vill man lägga vantarna på de sista 5,5 graderna får man betala 17 000 kronor för att Mercedes ska låsa upp funktionen med en trådlös uppdatering. I Tyskland får konsumenterna betala runt 5000 kronor för ett år eller 12 000 kronor för tre år för att komma åt dem, rapporterar Mest Motor.

Mercedes är dock inte ensamma om att göra på det här viset. Förra året sålde Tesla en uppdatering i sin app, som gav kunderna möjligheten att låsa upp värmen i baksätena till priset av runt 3000 kronor.

Kunderna kan låsas ute

Huruvida den här typen av affärsmodell kommer att bli vanligare framöver är förstås svårt att sia om. Men i takt med att produkterna blir allt mer datoriserade skulle man elektroniskt kunna låsa funktioner i allt från robotdammsugare till kylskåp, där konsumenterna sedan får betala för att ladda ned en uppdatering för att få tillgång till dem.

Och skulle den här lösningen bli framgångsrik för Mercedes så lär det förstås väcka intresse hos allehanda producenter av elektroniska konsumentprodukter.

LÄS ÄVEN: Megakoncernen dumpar handlarna – för egen e-handel

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!