Megakoncernen dumpar handlarna – för egen e-handel

Tufft besked för återförsäljarna.

Groupe PSA och Fiat Chrysler Automobiles gick samman och bildade den nya megakoncernen Stellantis i början av året. Och nu står det klart att stora förändringar är på gång. Stellantis har nämligen meddelat samtliga återförsäljare i Europa att deras avtal sägs upp. Anledningen? Man ska sälja sina bilar i e-handeln istället, det rapporterar Mestmotor.se.

Det är återförsäljare av Abarth, Alfa Romeo, Citroën, Chrysler, DS Automobiles, Dodge,Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall som drabbas.

Annons

Uppsägningsdatum för de stora marknaderna är den 31 maj och uppsägningstiden för avtalen är två år. För svenska återförsäljare har dock inget datum satts ännu.

Branschen genomgår stora förändringar med miljökrav och elektrifiering som kräver stora investeringar och vi behöver stå redo för de förändringar som förväntas ske när gruppundantaget uppdateras 2023. Samtidigt har konsumenternas köpbeteende förändras och vi behöver anpassa oss till att kunna erbjuda den bästa servicen för våra kunder, säger Maria Johansson, PR-chef på Stellantis i Sverige, till Motorbranschen.

Tidigare i år sade även Volvo upp avtalet med Bilia, efter att ha köpt upp Upplands Motor. Bilia kommer nu istället att sälja Mercedes.

Annons