Black Week: Fler bluffreor i år – ”kämpar om uppmärksamhet”

"Tuffa jämförelsesiffror efter rekordåret", enligt Pricerunner.

Black Week ångar på. Och under veckan har andelen bluffreor gjort detsamma. De låg på onsdagen på 27,3 procent, enligt statistik från Pricerunner. Under motsvarande dag i fjol uppgick antalet falska prissänkningar på 24,8 procent. Det framgår av ett pressutskick.

LÄS ÄVEN: Black Week-reorna granskas – ”Osund konkurrens”

Annons

Kategoriernas som är värst drabbade av bluffreor är, enligt prisjämförelsetjänsten, "cykeldelar", "virtual reality-utrustning" och "elcyklar". Därefter följer "skovård och tillbehör" samt "bildskärmar".

Det är en speciell Black Friday i år. Många företag har drabbats av halvledarbristen och ökade fraktpriser, vilket har gjort det svårt att få in produkter i lager. Dessutom slog många e-handlare försäljningsrekord under pandemiåret 2020, så de har tuffa siffror att jämföra sig mot under årets Black Friday. Företagen kämpar verkligen om att få konsumenternas uppmärksamhet i år, kommenterar Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert på PriceRunner.

"Låt dig inte luras"

Pricerunner varnar konsumenter för att dras med i köphetsen – och uppmanar till eftertanke. Många e-handlare rensar exempelvis sina hyllor från gamla produkter inför Black Week. De bästa erbjudandena hittas därför inte alltid på de senaste modellerna, enligt prsijämförelsesajten.

Låt dig inte luras av låga priser. Om ett erbjudande är för bra för att vara sant ska man alltid dubbelkolla att det är just den årsmodellen och konfigurationen man är ute efter som är på rea, påminner Evelina Galli och tillägger:

Och håll stenkoll på hur priset sett ut tidigare. Gå gärna tillbaka ett halvår eller mer och se hur priset förändrats. Ofta visar det sig att produkten haft ett liknande eller till och med lägre pris någon gång tidigare under året, avslutar hon.

"En hel del överträdelser"

På onsdagen rapporterade Ehandel om att Konsumentverket, KOV, nu, för andra året i rad, inleder en omfattande granskning på jakt efter felaktiga och/eller påhittade jämförelsepriser under Black Friday-veckan. Under fjolårets Black Friday hittade KOV elva fall av felaktiga jämförelsepriser, av totalt 34 undersökta handlare.

Generellt ska det priset man använder sig av ha använts. Det gäller oberoende vad man kallar det för. Men vi har under tidigare år sett att det funnits en hel del överträdelser och följer nu upp det med en ny undersökning, sa Karolin Kühn, jurist på KOV, till Ehandel på onsdagen.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!