Black Week-starten trotsade dystra prognoserna: ”Tydlig ökning”

Svenskarna gick ut hårt i e-handeln.

Prognoserna förutspådde en dyster Black Week. Men starten på den årliga rearusningen verkar ha gått över förväntan. I alla fall i e-handeln. Enligt siffror från Klarna ökade nämligen försäljningen med 4 procent under de inledande dagarna, 21 till 23 november, jämfört med förra året.

Vi kan se en tydlig försäljningsökning i Sverige under Black Weeks första dagar jämfört med förra året. Detta kan såklart ha flera orsaker men en anledning är att svenska konsumenter är mer prismedvetna än någonsin, säger Carl Lindahl, Klarnas expert på konsumentbeteende, i rapporten.

Annons

Allra mest ökade försäljningen i Region Gotland, Norrbottens län och Uppsala län per capita, jämfört med en vanlig försäljningsdag. Konsumenter mellan 25 och 40 år är de som har shoppat flitigast. De stod för 48 procent av alla köp.

Man kan även se regionala skillnader för vad som handlas var. I Stockholm har hem- och trädgårdsprodukter klickats hem av hjärtans lust. I norra Sverige har sport- och fritidsutrustning varit nummer ett. Och på Gotland har underhållning och elektronik gått bäst.

Glädjande e-handelssiffror

Klarna konstaterar även i sin Black Week-rapport att 6 av 10 svenskar planerar inköp under reahögtiden i år. Det är framför allt de yngre generationerna som driver på. 86 procent i spannet 18 till 25 år och 87 procent av de i spannet 26 till 41 planerar att fynda i år.

Extra glädjande för e-handlarna att 54 procent planerar att köra de flesta av sina reainköp på nätet, samt att 56 procent uppger att de kommer att handla mer online i år, jämfört med 2021.

Vår undersökning visar att många planerat att genomföra större delar av årets julklappshandel under Black Week för att spara pengar. Vidare uppger ungefär varannan att de tänkt handla mer online under veckan jämfört med förra året – de främsta anledningar till varför man föredrar att handla på nätet är i sin tur bättre priser och att det är lättare att jämföra priser, säger Carl Lindahl.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!