Blodröd måndag på börsen – så går det för noterade e-handlare

Affischbolaget Desenio fortsätter rasa.

Det har varit en usel start på börsåret 2022. Ja, rent av en av de sämsta hittills under hela 00-talet, enligt Avanza-ägda börs- och fondguiden Placera. Börserna världen över faller utan undantag. Raset på Stockholmsbörsen förklaras bland annat av en skenande inflation – och väntade räntehöjningar. I Sverige har inflationen inte varit lika hög nu sedan 1993, främst påeldad av rekordhöga el- och drivmedelspriser. Men den säkerhetspolitiska oron kring Ryssland respektive Natos militära upprustningar i Ukraina spär också på nedgången.

Måndagen den 24 januari blev en extra blodröd historia på Stockholmsbörsen, som hade backat med över 4 procent på eftermiddagen. I skrivande stund är det den sämsta börsdagen sedan börskraschen på över 20 procent vid pandemiutbrottet i början av mars 2020.

Annons

Räntorna stiger

Inflationen ökar nu även i USA och den amerikanska tioårsräntan har rusat senaste tiden. Och nu spekuleras det även i att vi får se aggressiva räntehöjningar från Federal Reserve, för att möta pris- och löneökningarna. Om räntorna stiger så blir det förstås bland annat dyrare för såväl företag som privatpersoner att låna, vilket kan medföra en allmän avmattning i ekonomin. Detta samtidigt som hushållens köpkraft minskar och företagens inköpspriser klättrar, när inflationen stiger.

Så hur går det då för börsnoterade svenska e-handlare? Jo, när Ehandel tittar på kursutvecklingen för en handfull välbekanta online-aktörer så är det likväl där en dyster utveckling.

CDON stack ut på måndagen med en nedgång på hela 14,45 procent strax efter två på eftermiddagen. Bolaget handlades då för 343 kronor. Det kan jämföras med toppnoteringen på 975 kronor den 22 februari 2021. Bolaget gick till tillväxtbörsen First North i början av november 2020. Och under hösten och vintern har aktien generellt handlats för runt 400 kronor, med en topp på 609 kronor den 5 november. Nu är dock kursen nere på förhållandevis låga nivåer igen, på runt 350 kronor.

Dystert för tidigare börsvinnare

Pierce Group, som främst säljer mc-tillbehör, föll samtidigt med närmare 7 procent och handlades för runt 50 kronor, på eftermiddagen. Revolution Race som säljer funktions- och fritidskläder – och som sedan i juli förra året är noterat på Stockholmsbörsen – rasade med närmare 5 procent vid tvåtiden på måndagen.

Aktien har sedan i november annars sett en ganska kraftig uppgång, med en toppnotering den 3 januari på 108 kronor. Det motsvarade en kursökning på hela 23 procent sedan starten i somras. Men nu är det dystrare tider – och kursen låg på måndagseftermiddagen på runt 93 kronor.

Mardröm för affischbolaget

Affischbolaget Desenio har sedan sommaren 2021 – med en efterföljande vinstvarning under hösten – haft en riktigt tuff resa på börsen hittills. Bolaget, som noterades i mars förra året, har fortsatt att falla under vintern. Och under den börs-blodröda måndagen fortsatte den på eftermiddagen ned med hela 10,28 procent.

Den handlades därefter för runt 17-18 kronor. Det kan jämföras med introduktionskursen på 88 kronor, för snart ett år sedan. Finansmannen Mats Qviberg, som inledningsvis hyllade bolaget, surnade till efter höstens vinstvarning och sålde hela sitt innehav i Desenio i oktober.

Klarade sig bättre

E-handlaren Söder Sportfiske klarade sig bättre på måndagen. Bolagets aktiekurs backade med 2,88 procent på eftermiddagen, till drygt 64 kronor. Sedan e-handlaren gick till börsen i slutet av september i fjol har kursen rört sig som en berg- och dalbana. Som lägst har den handlats för 61 kronor, den 14 september, och som mest för drygt 75 kronor den 4 november.

Annons

Sedan i november har det dock främst rört sig om en gradvis nedåtgående trend. Årets hittills högsta notering noteras till den 4 januari, då kursen stängde på 71 kronor.

Vid sidan av inflations- och ränteoro, så råder ett alarmerande spänt säkerhetspolitiskt läget i Östeuropa – vilket för tankarna till kalla krigets mest akuta dagar. Huvudaktörer i konflikten är Ryssland, Nato och Ukraina. Ryssland har sänt signaler, som av många bedömare tolkats som tecken på en eventuell invasion av Ukraina. Ett viktigt skäl är rysk regeringsoro för att Ukraina närmar sig ett Nato-medlemskap.

Samtidigt är pandemin långt i från över. Smittspridningen är just nu på rekordhöga nivåer globalt. Men den dominerande varianten omikron har hittills generellt visat sig ge mildare symtom. Pandemin har därmed i dagsläget en mer begränsad påverkan på börsfallen.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!