Bokjätten nästa e-handlare på väg mot börsen: ”God lönsamhet”

E-handeln växte kraftigt.

Rusningen till börsen fortsätter i branschen. Näst på tur ser Akademibokhandeln ut att vara. Nu har nämligen ägarna, det redan börsnoterade industribolaget Volati, bestämt sig för att undersöka just den möjligheten.

Detta efter att affärsområdet Akademibokhandeln, som även inkluderar Bokus, haft en 66-procentig tillväxt under det fjärde kvartalet.

Annons

Affärsområde Akademibokhandeln har utvecklats mycket positivt sedan Volatis förvärv 2017. Verksamheten kännetecknas idag av god lönsamhet och kraftig tillväxt i de digitala kanalerna, vilka stod för 44 procent av försäljningen under 2020, skriver Mårten Andersson, vd och koncernchef på Volati, i en kommentar.

Akademibokhandeln har en stark marknadsposition genom framgångsrika digitala kanaler som e-handelsbutikerna Akademibokhandeln.se och Bokus samt abonnemangstjänsten Bokus Play, och därtill ett rikstäckande nät av lönsamma butiker, fortsätter han.

Totalt ökade omsättningen med 2 procent under perioden oktober-december, men förskjutningen mot digitala kanaler innebar en negativ påverkan på rörelseresultatet (EBITA) som minskade med 17 procent, jämfört med samma period 2019.

Nu hoppas man att ett liv på börsen ska ge företaget ny kraft i kampen mot de närmsta konkurrenterna.

Volati ser fortsatt goda utvecklingsmöjligheter inom affärsområdet, inte minst goda tillväxtmöjligheter, genom att fortsätta den framgångsrika digitala omställningen som påbörjades för ett antal år sedan. Styrelsen har därför beslutat att utvärdera om Akademibokhandeln har bättre förutsättningar att accelerera det tillväxtinriktade arbetet som ett självständigt börsbolag, skriver Mårten Andersson.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!