Böter och fängelse för oseriösa e-handlare – ny lag på plats

Blockerar säljare.

Laddare som påminde om handgranater och surfplattor och annan elektronik som började brinna när man använde dem. Det var vad svenska Elsäkerhetsverket fick hem efter en beställning av hemelektronik från Kina. I flera år har myndigheten, tillsammans med bland andra Kemikalieinspektionen, påpekat riskerna med att varor från länder utanför Europa inte alltid är granskade och godkända enligt konstens regler.

LÄS ÄVEN: Wish pekas ut som farligast - granskas nu av myndighet

Annons

Situationen med privatimport har ställt till det även i Danmark. Där har man nu valt att tackla problemet genom att tillsätta ny lagstiftning, vilket skedde i torsdags. Den 1 juli blir det olagligt att sälja osäkra varor online till danska konsumenter. Lagändringen gör det möjligt för danska myndigheter att blockera säljare på hemsidor och marknadsplatser om de upprepade gånger väljer att bryta mot lagen. Myndigheterna får också möjlighet att göra anonyma kontroller så att ljusskygga verksamheter inte kan välja bort att skicka ut de beställda varorna. Den som bryter mot lagen riskerar, utöver att få sin sajt blockerad, även böter alternativt fängelsestraff.

Det ska helt enkelt inte vara möjligt att tjäna pengar på att sälja livsfarliga varor på bekostnad av danska konsumenters säkerhet och hälsa. Det är inte heller rättvist mot de företag som lever upp till reglerna, säger Danmarks industriminister Simon Kollerup i ett pressmeddelande.

46 av 50 produkter underkända

De hårdare reglerna välkomnas av branschorganisationen Dansk Ehrverv, som länge påtalat att problemet med osäkra produkter på nätet är stort. I en undersökning beställde organisationen hem 50 produkter från främst Wish, AliExpress och Amazon. 46 av produkterna levde inte upp till EU:s säkerhetskrav och 42 av dem ska ha betraktats som direkt farliga.

Betina Schiønning på Dansk Erhverv, håller dessutom med om att den nuvarande ordningen har slagit orättvist mot danska företag.

Det orimliga blir tydligt när stora onlinemarknadsplatser kan driva miljardföretag baserade på olagliga och farliga produkter, medan traditionella och trovärdiga danska och europeiska företag varje dag tar på sig omkostnaderna och ansvaret för att följa lagen som en naturlig del av sina verksamheter, säger hon.

LÄS ÄVEN: Ännu ett fiasko för Wish: 17 av 17 laserpekare underkända

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!