Hur kommer det sig att spelindustrin har kunnat gå med vinst, medan samhället lever i en utdragen lågkonjunktur, varav många branscher går på knäna och arbetslösheten är skyhög? Det kan du läsa mer om i den här artikeln.
Spelindustrin är en av de branscher som är tacksamma för digitaliseringen, som resulterat i att de flesta människor idag flitigt använder sin smartphone. Idag skulle det vara svårt, på gränsen till omöjligt, att leva utan mobiltelefon eftersom man sköter allt från ekonomi till att kunna komma in på sitt gym. Idag kan konsumenter välja och vraka på spelmarknaden. Det sammanslagna utbudet av både svenska och utländska aktörer gör att det finns något för alla spelintresserade, allt från vadslagning på nästa stora världsmästerskap såsom det aktuella ishockey-VM till online casino, lotterier och nummerspel.
Under en längre period har Sverige, likt andra länder, befunnit sig i en utdragen lågkonjunktur. Trots att många branscher går på knäna har både den spelindustrin klarat sig bra, varav bara den gemensamma svenska spelindustrin omsatte 700 miljoner kronor mer än föregående år. Mycket indikerar på att en återhämtning är på väg, något som många hushåll, ekonomin, företag och arbetsmarknaden skulle må bra av, vilka på ett eller annat sätt går hand i hand. SKR förutspår exempelvis att återhämtningen kommer att påbörjas under året och sedan ta fart på riktigt under 2026. Så vad är de bakomliggande faktorerna till att spelindustrin är så pass inkomstbringande? Och hur ser framtidsutsikterna ut?
Den licensierade spelmarknaden
Varför spelindustrin har visat sig vara motståndskraftig mot lågkonjunkturer beror mycket på den ökade digitaliseringen och tillgängligheten. Det är enkelt för konsumenter att spela om pengar och är endast några klick bort. Numera är det dessutom enkelt att göra insättningar och uttag, risken för bedrägerier har därmed minskat och att den svenska marknaden idag är reglerad gör spelupplevelsen trygg och tillförlitlig.
Idag måste spelbolag ansöka om en svensk licens för att få verka på den svenska marknaden och aktivt få möjlighet att rikta sig till svenska konsumenter.
Spelindustrin förväntas växa
Som tidigare nämnt gick den gemensamma svenska spelindustrin, det vill säga alla bolag med svensk licens, med vinst om 700 miljoner kronor från föregående år. År 2023 omsattes 27,1 miljarder, medan spelbolagen omsatte 27,8 miljarder kronor under 2024. Framtidsutsikterna för branschen är alltså ljusa och man kan dessutom se på etablerade jobbsajter att spelbolag ständigt anställer, allt från tjänster inom marknadsföring till högre roller samt kundtjänst. Den globala industrin förväntas även att växa drygt 5 procent varje år fram till 2030.
Att industrin växer beror alltså bland annat på digitalisering och därmed tillgänglighet, enklare och säkrare betalningsmetoder, men också det stora utbudet.