Brister slår hårt mot Amazon – erbjuder bonusar på 35 000

"Blir dyrt för oss".

Pengarna rullade in i vanlig ordning för Amazon under det tredje kvartalet. Det amerikanska bolaget omsatte 110,8 miljarder dollar, eller 951 miljarder kronor, under perioden. Men man lyckades inte leva upp till förväntningarna på 111 miljarder dollar.

Inte heller Amazon visade sig vara immuna mot fraktkaos och varubrist. Det syns inte minst på rörelseresultatet som landade på 3,2 miljarder. En rejäl minskning från 6,9 miljarder samma period förra året. Anledningen är bland annat att e-handelstitanen fördubblat kapaciteten för containerhantering.

Annons

Samtidigt meddelar bolaget att man är redo att spendera ytterligare miljarder på att hantera arbetskraftsbrist och globala fraktproblem. Allt för att logistikkedjan ska påverkas så lite som möjligt under julhandeln.

Det kommer att bli dyrt för oss kortsiktigt, men det är rätt prioritering för våra kunder och partners, säger Andy Jassy, vd på Amazon, enligt BBC.

Bristen på arbetskraft ser dock ut att bli en tuff nöt att knäcka. I Storbritannien erbjuder bolaget en bonus på upp till 3 000 pund, motsvarande drygt 35 000 kronor, för att få fler heltidsanställda på plats i bland annat lagret i Exeter, enligt BBC.

Och i USA förväntar man sig att kostnaderna för arbetskraft kommer att stiga med 4 miljarder dollar, alltså drygt 47 miljarder kronor, under det fjärde kvartalet för att få anställda på plats.

Annons