Byggmax miljardrusar och vänder till vinst: ”Vi har en stark förmåga”

"Påverkas positivt av en stanna hemma-effekt".

För byggvarubranschen blev 2020 ett starkt år, när allt fler pysslade om hemmet. Det syntes även hos Byggmax Group som ökade försäljningen med 28,8 procent under året och sålde för 1,2 miljarder kronor i det fjärde kvartalet. Som för så många andra tog sig även e-handeln till helt nya nivåer och ökade försäljningen med 60 procent under kvartalet och 50 procent för helåret.

Även rörelseresultatet passade på att flyga riktigt ordentligt och gick från negativa 16 miljoner kronor till plus 55 miljoner kronor, med en rörelsemarginal på 4,5 procent (-1,6).

Annons

I det fjärde kvartalet fortsatte marknaden påverkas positivt av en ”stanna hemma”-effekt, och en mild höst gav en fördelaktig vädereffekt. Bostadsmarknaden fortsatte utvecklas väl. Nyligen publicerad marknadsdata stöder vårt estimat att den nordiska konsumentmarknaden för byggmaterial ökade 15-20 procent i det fjärde kvartalet, och 15-20 procent också för helåret 2020, säger Mattias Ankarberg, vd på Byggmax Group.

Föga överraskande blev även helåret en succé, ett nytt rekordår. Omsättningen växte med 29 procent, från 5,2 till 6,8 miljarder kronor. Och rörelseresultatet landade på 665 miljoner kronor - en rejäl ökning från 230 miljoner under 2019.

Vi har en stark förmåga att omvandla försäljningstillväxt till ökad vinst. Under 2020 ökade försäljningen med 29 procent och EBITA med 260 procent. Skaleffekter, nya tekniska lösningar och vår kostnadsmedvetna kultur är nycklar till att behålla en hög effektivitet, säger Mattias Ankarberg.

Annons