Cdon-butiker kan ha sålt varor från misstänkta mobilhärvan

"Tar in dessa varor till uppenbart underpris".

Cdon hamnade i strålkastarljuset under Black Week när det uppdagades att säljare på marknadsplatsen inte levererat beställda varor till sina kunder. Istället hade säljarna skickat svarta kuvert med rabattkoder, trots att man enligt egen utsago saknade produkter på lager.

Nu rapporterar SVT att det inte är första gången problem uppstått på marknadsplatsen med misstänkta bedrägerier. De skriver att det finns kopplingar mellan Cdon-butiker och en misstänkt härva med momsbedrägerier.

Annons

Butikerna ska ha köpt på sig varor från bolag i den så kallade mobilhärvan. Varor som säljs till låga priser på marknadsplatsen. Den tidigare nämnda handlaren som stängdes av efter Black Week, ska vara en av aktörerna som har kopplingar till detta.

Efter att den här elektroniken snurrat fem-sex gånger i momskarusellen så ska den ut i handeln på något sätt. Mindre nogräknade handlare, och handlare som är startade för detta syfte, tar då in dessa varor till uppenbart underpris, säger bedrägeriexperten Anders Björkenheim på Accessus, till SVT.

LÄS ÄVEN: CDON slänger ut fem handlare - så går man vidare efter kaoset - Ehandel.se

"Lurar oss själva"

Den så misstänkta mobilhärvan handlar i korta drag om bolag som handlat mobiler och IP-telefoni av varandra. De kan sedan, med hjälp av EU-regler, ha undvikit att betala in moms till Skatteverket. Och sedan ändå kunnat kräva tillbaka moms från myndigheten. Och det är alltså varor ur den här misstänkta härvan som ska säljas, eller har sålts, på Cdon.

Som konsumenter tror vi att vi gör ett fynd men i själva verket lurar vi oss själva och har redan betalat de nya hörlurarna via skattsedeln. Vi blir omedvetna medbrottslingar, säger Anders Björkenheim.

Enligt Cdon själva har man haft samröre med ett av de utpekade bolagen, som försattes i konkurs i Sverige under 2021 efter att Skatteverket riktat krav mot dem. Cdon säger dock att deras butik på plattformen stängdes för över två år sedan och att man i dag kräver bolaget på 200 000 kronor.

Vi har skärpt våra riktlinjer och fler kontroller görs nu på både befintliga samt nya handlare, som säljer eller vill sälja via Cdon, skriver bolaget i en kommentar.

LÄS ÄVEN: Vad händer på CDON? - Svarta kuvert och rasande kunder

Annons

LÄS ÄVEN: CDON-chefen svarar på kritiken: "Handlaren är avstängd"

Annons