Centrumchefen om coronakaoset: ”Det råder kristider just nu”

"En situation som saknar motstycke".

Sedan coronaviruset bröt ut har allt färre valt att shoppa i de fysiska butikerna. Vi har flera gånger rapporterat om hur företag drabbas av ett minskat antal besökare till butikerna och att anställda permitteras, samtidigt som andra e-handelsbolag rapporterar säljrekord.

Även Svensk Handel har flaggat för att läget är allvarligt och att många butiksägare inte kommer att kunna betala sina hyreskostnader.

Annons

LÄS ÄVEN: Coronakrisen: Kräver hyresstopp för butiker – ”är djupt oroad”

När kunderna uteblir är det omöjligt för handeln att fortsätta att betala lika höga hyresnivåer som tidigare.För att rädda butikernas överlevnad skulle vi behöva ett tillfälligt hyresstopp, sa Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

"Jobbar inte med att bötfälla butiker"

En av dem som har märkt av situationen är köpcentret Väla i Helsingborg.

Vi är i samma situation som många andra köpcenter just nu. Vi följer Covid-19:s utveckling i landet och gör vårt yttersta för att vara så behjälpliga som möjligt för våra butiker och försöker på bästa sätt att mildra situationen, bland annat har vi satt in extra städning och desinficering, säger Niklas Blonér, centrumchef på Väla, till Ehandel.

Enligt Niklas har oron bland butikerna och ett märkbart lägre besöksantal till centret pågått i mindre än 15 dagar. Köpcentret försöker stötta butikerna och dämpa oron genom att bland annat ta bort kravet på att butiker ska hålla öppet under Välas öppettider.

Det är en situation som saknar motstycke. Vi jobbar inte med att bötfälla butiker som inte kan hålla öppet enligt våra öppettider. Det råder kristider just nu, säger han och fortsätter:

Vi har justerat köpcentrets öppettider. Men trots det har vissa butiker inte resurser till att bemanna och hålla öppet hela tiden och har därför ännu kortare öppettider, vilket vi har tillåtit så klart. Så måste det vara just nu. Det handlar om att hela köpcentret ska överleva denna tid. Vi anpassar oss och ser över fall till fall. Vissa kedjebutiker har till exempel fått centrala direktiv om att stänga ner helt.

Annons
Annons