Chockökar mitt i pandemin – skruvar upp prognosen för helåret

"Har haft en positiv påverkan på den starka utvecklingen".

Corona har slagit hårt mot en rad handelsföretag, men det finns också de bolag som åtminstone hittills gått vinnande genom krisen. Till den senare gruppen hör Zalando, som nyligen rapporterade ett starkt andra kvartal.

LÄS ÄVEN: Zalandos Q2-smäll: Kraftig tillväxt och dubblat resultat

Annons

Nu avslöjar e-handlaren att även det tredje kvartalet har bjudit på starka siffror. Faktum är att tillväxten var så hög under de gångna tre månaderna att företaget nu meddelar en höjd prognos för helåret, gällande både omsättning och resultat. Företaget har fortfarande bara preliminära siffror att luta sig emot, men rapporterar en tillväxt på mellan 28 och 31 procent under perioden juli-september. Rörelseresultatet beräknas landa på mellan 100 och 130 miljoner euro, vilket kan jämföras med 6,3 miljoner samma period förra året.

För helåret 2020 hade Zalando räknat med en tillväxt på 20-25 procent, en prognos som nu höjs till 25-27 procent. Rörelseresultatet beräknas komma upp i 375-425 miljoner euro, vilket kan jämföras med de 250-300 miljoner som bolaget tidigare såg framför sig.

De fortsatta framgångarna för Zalandos plattformsstrategi i kombination med ett ökat konsumentskifte mot digitala erbjudanden under coronapandemin har haft en positiv påverkan på den starka utvecklingen i det tredje kvartalet. Zalando har också dragit fördel av en lägre returgrad och haft en positiv effekt av nedskrivningar på lagret. Dessa hade planerats in i mars, vid ett tillfälle då den snabba återkomsten av kundernas efterfrågan inte gick att förutse, skriver företaget i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Zalando breder ut sig med fysiska butiker mitt i pandemin

Annons