Clas Ohlson får grönt ljus – köper e-handlare för halv miljard

"Flyttar fram vår position".

Den 2 oktober meddelade Clas Ohlson att bolaget ingått ett avtal om att köpa 91 procent av aktierna i Spares Europe AB. Nu har köpet fått grönt ljus av konkurrensverket.

LÄS ÄVEN: Clas Ohlson laddar för framtiden – blir storägare i reservdelsexpert

Annons

Köpesskillingen, som meddelats tidigare, uppgår till 430 miljoner kronor. Utöver det tillkommer en tilläggsköpeskilling på upp till 225 miljoner kronor, baserad på utveckling och lönsamhet.

Säljare är riskkapitalbolaget Verdane som varit huvudägare i bolaget sedan 2018.

Omsätter 820 miljoner

Spares har specialicerat sig inom reservdelar och tillbehör för elektronikprodukter samt batterier med e-handlare som Teknikdelar och Batteriexperten i portföljen.

Under den oreviderade tolvmånadersperioden som slutade den 30 juni 2023 omsatte Spares cirka 820 miljoner kronor med ett justerat EBITA-resultat på cirka 49 miljoner.

Förvärvet stärker vår position när det gäller både tillbehör för elektronik och reservdelar. Med Spares adderar vi dessutom batterier till mer än 200 000 elektroniska apparater och kan flytta fram vår position som batteridestination, kommenterade Clas Ohlsons vd, Kristofer Tonström, affären tidigare i höstas.

Spares kommer att fortsätta drivas som ett separat bolag enligt en decentraliserad struktur och konsolideras i Clas Ohlson-koncernen från och med det tredje kvartalet 2023/24.

Annons