Coop drev på prischocken – höjde innan leverantörer

"Vi kan inte driva marknaden".

Coop har varit med och drivit på prisökningarna på livsmedeln, rapporterar Sydsvenskan.

Dagligvarujätten ska ha höjt sina priser den 1 januari, flera veckor innan både leverantörerna och konkurrenterna Ica och Axfood. Höjningarna ska ha skett även innan Coop själva visste hur stora påslag som skulle komma från leverantörerna.

Annons

Trots det ska man även ha hört av sig till leverantörerna och vädjat om samarbete, för att hålla priserna nere. Något som inte föll i god jord, då man ansåg att Coop sände dubbla budskap, enligt källor till tidningen.

Vi har kontinuerligt kontakt med våra leverantörer för att säkerställa att vi erbjuder högt prisvärde till våra kunder och medlemmar samt stärker vår konkurrenskraft på marknaden. Det är något som vi jobbar med kontinuerligt och återkommande, inte minst just nu med tanke på pristrycket på svenska konsumenter, säger Marcus Björling, presskontakt på Coop, till Sydsvenskan.

Ica och Axfood, som ligger bakom Willys och Hemköp, höjde sina priser först fem veckor senare. Den 6 februari för att vara exakt.

"Under 2022 var vi sist"

Men på Coop ser man inte den tidiga prisjusteringen som något anmärkningsvärt.

De prisjusteringar vi gör bygger på de prisaviseringar vi fått av leverantörerna. När prisaviseringarna vi fått från leverantörerna slår igenom skiljer sig utifrån flera faktorer. Till exempel under 2022 var vi sist ut med våra prisjusteringar jämfört med konkurrenterna. Vi kan inte driva marknaden med en marknadsandel på 18 procent, säger Marcus Björling.

Coops vd, Marie Nygren, har även understrukit att man inte gjort några orimliga höjningar.

Vi skor oss inte, säger hon till Svt.

Annons
Annons