Cykelföretaget Otis Bikes får ny delägare – riskkapitalbolag går in

Komponentbrist har satt käppar i (cykel)hjulen.

Under pandemin var efterfrågan av Otis Bikes cyklar hög. Samtidigt uppstod problem med nedstängningar hos fabriken, vilket ledde till problem i leveransledet för företaget och således även leverans till slutkund.

Cykelbranschen har generellt kämpat med komponentbrist under en längre tid och tyvärr är Otis verksamhet inget undantag. På grund av ovanstående problem har vi börjat samarbeta med betydligt större cykelvarumärken vid produktionen. Därmed kan vi nyttja deras förhandlingskraft mot fabriken, vilket har genererat ett allt säkrare varulager och bättre möjligheter att uppnå skalfördelar vid inköp, säger Martin Björk, grundare av Otis Bikes.

Annons

Nu fyller Otis Bikes kassan och tar in nystartade riskkapitalbolaget Levon Equity som delägare.

Lucas Lehrman, som står bakom Levon, är också verksam inom skidspecialisten Udéns Sport och skidsport.nu. Lucas menar att Otis Bikes är ett klockrent komplement till gruppens andra säsongsbaserade verksamheter.

Med tanke på att cykelsäsongen och skidsäsongen baseras på två olika årstider, kan fina synergier uppnås tack vare ett tätt samarbete mellan bolagen. Exempelvis kan lagerutrymmen effektiviseras genom att fylla upp tomma skidlokaler med cyklar på sommaren, och vise versa. Likaså kan marknad och supportpersonal stötta samtliga bolag gällande sociala medier, kundtjänst och orderhantering.

Lucas ser vidare en stor möjlighet till att ytterligare skala upp Otis Bikes globalt. Inte minst med tanke på omvärldens pågående miljöomställning. Även Otis Bikes snygga design kombinerat med det konkurrenskraftiga priset gör det till en riktigt attraktiv cykel, menar han.

Jag använder själv Otis herrcykel SanFran Seven varje dag till och från jobbet och älskar den, säger Lucas Lehrman.

Martin Björk grundade Otis Bikes 2016 med drömmen om att bygga ett globalt cykelvarumärke och erbjuda minimalistiska, stilrena cyklar av hög kvalitet. Några år senare har denna vision blivit till verklighet och försäljningen sker idag närmast uteslutande på Otis Bikes egna e-handel, otisbikes.com.

Under åren har bolaget även skapat en ökad närvaro internationellt och cykelförsäljningen sker nu över hela Europa.

Annons
Annons