Dåligt väder och skolstart fick fart på klädhandeln: ”Välkommet”

"Ökat kundflöde i fysiska och digitala butiker".

Sommaren blev ingen höjdare, åtminstone inte för landets soldyrkare och modehandlare. Men efter regn kommer solsken. Enligt Svensk Handels senaste Stilindex ökade klädhandeln med 9 procent i augusti jämfört med samma månad förra året.

Även skohandeln hade en positiv utveckling med en uppgång på 4,7 procent. Ostadigt väder, slut på semestrar och skolstart ska vara några av orsakerna bakom lyftet.

Annons

Det är både välkommet och glädjande att klädhandeln noteras för en volymökning under augusti. Till mångt och mycket beror den på ett ökat kundflöde såväl i fysiska som digitala butiker. Vi brukar ofta passa på att uppdatera garderoben inför hösten, då jobb och skola tar vid, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Tuff höst väntar

Men det finns fortsatt smolk i glädjebägaren. Resultaten i Stilindex presenteras i löpande priser. Utgår man från den senast presenterade inflationen på kläder och skor innebär månadens siffror en ökning i volym för kläder, men en minskning i volym för skor.

Man höjer även återigen ett varnande finger för att en utmanande höst väntar en stor del av modehandeln.

Vi vet med oss att höstmånaderna ofta är lite trögare försäljningsmässigt, samtidigt som kunderna är extremt prismedvetna. Det som kan få försäljningen att öka är ett rejält väderomslag, men vi hoppas också på en budgetproposition som ger fler människor mer pengar i plånboken, säger Sofia Larsen.

Annons