Därför vill juveleraren i Nyköping till Tyskland: ”E-handlat länge”

"Amazon betydligt mer etablerade".

På torsdagen berättade vi att Nyköpings-baserade smyckeshandlaren Nordic Spectra släpper en lokalt anpassad tysk sajt.

LÄS ÄVEN: Efter namnbytet: Nu ska smyckes-handlaren även skina i Tyskland

Annons

Potentialen bedöms som stor på den gigantiska marknaden i syd.  Johannes Sellén, delägare och grundare, berättar nu för Ehandel varför de vill till EU:s folkrikaste land.

Anledningen till att vi har valt Tyskland som första marknad utanför Sverige är att vi har ett sortiment som attraherar tyska kunder. Det gäller bland annat Thomas Sabo, Paul Hewitt och Pandora. De är även en stor nation med god e-handelsvana, säger han till Ehandel.

Hur mycket siktar ni på att växa på den tyska marknaden?

Vi har en plan för lanseringen initialt och låter de första veckorna ge ett tydligare underlag för vidare målsättning, men förhoppningen är att en betydande andel av försäljningen på vissa av våra varumärken ska fördelas i Tyskland.

Amazon utmanar

På lite längre sikt är även målet att lansera kollektioner under det egna Nordic Spectra-varumärket. Bolaget vill även börja sälja vigsel- och förlovningsringar vad det lider.

I Sverige är vi vana att kommunicera på ett sätt i hela landet. I Tyskland är de regionala skillnaderna mycket större. Tyskarna har e-handlat väldigt länge och har bra koll på sina rättigheter gällande distansköp, vilket har lett till att de har en hög returfrekvens i förhållande till Sverige, något vi hoppas kunna hantera med en bra logistik, men framförallt med tydliga storleksguider, produktinformation och produktbilder.

I Tyskland är dessutom marknadsplatser som Amazon betydligt mer etablerade än här, vilket ger en annan konkurrensbild, tillägger han. Men Nyköpings-företaget ser stora fördelar med att man nu redan från start har tysktalande medarbetare.

All kommunikation på nordicspectra.de sker på tyska. I nuläget drivs företaget helt och hållet från Nyköping, men vi har tysktalande personal, vilket har varit en klar fördel.

Annons

Annons