De anmäler Systembolaget till Konkurrensverket

"Vi drabbas betydligt hårdare".

Systembolaget har anmälts till Konkurrensverket av vinimportören Vinonista. Bakgrunden är att ordervaror, alltså det som tidigare hette beställningssortimentet, inte går att beställa med hemleverans eller uthämtning hos ombud i e-handeln sedan den 11 december. Det står i strid med EU-rätten, enligt Vinonista.

Perioden 11 december till nyår är normalt Vinonistas bästa försäljningsperiod. Våra viner finns endast att beställa som ordervaror och vi drabbas därför betydligt hårdare än större importörer med viner i butik, säger Martin Wall, ägare av Vinonista, i ett pressmeddelande.

Annons

Stoppet gäller som längst till och med den 29 december, men det är tillräckligt för att slå hårt mot leverantörens försäljning. Deras vingårdar har nämligen inte tillräckligt kända varumärken för att kunna ta plats hos Systembolagets tillfälliga sortiment och produkterna hamnar därför under ordervaror.

När Systembolaget stänger möjligheten för hemleverans och leverans till ombud menar jag att den inskränkningen mot ordervaror strider mot frihandelsprincipen i EU-fördraget, säger Martin Wall.

Man menar att Systembolaget inte uppfyller kravet på märkesoberoende och att monopolet diskriminerar mindre leverantörer.

Även i en pandemi ska frihandelsprincipen hållas och jag menar att Systembolaget borde ha vidtagit andra åtgärder för att hantera sina kapacitetsproblem, avslutar Martin Wall.

LÄS ÄVEN: Systembolagets försvar: ”Vi driver e-handel på vårt sätt”

Annons