Search
Close this search box.
ANNONS

De ansluter i kampen mot PFAS: "Problemet är att de är lagliga"

Mikkel Grene, vd
Foto: Søstrene Grene
Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se

Dela artikeln:

“Arbetar utifrån försiktighetsprincipen”.

ANNONS

I förra veckan kunde vi rapportera att friluftsbranschen avslöjats med farliga ämnen. Kemikalieinspektionen hade granskat branschen och 76 procent av de testade varorna visade sig innehålla högfluorerade ämnen (PFAS) och två produkter innehöll även höga halter av PFOA-ämnen som misstänks vara cancerframkallande.

LÄS ÄVEN: Friluftsbranschen avslöjades med farliga ämnen – ”hög tid att fasa ut”

Nu meddelar en aktör, i en annan bransch, att de ansluter till ett initiativ vars mål är att fasa ut skadliga fluorämnen. Søstrene Grene, som har 12 butiker i Sverige och en svensk webbshop, har anslutit sig till ChemSecs PFAS-initiativ.

Genom att ansluta sig till ChemSec-initiativet engagerar sig Søstrene Grene i kampen för att fasa ut PFAS-kemikalier och se till att de förbjuds enligt europeisk lag, skriver företaget i ett pressmeddelande.

PFAS-kemikalier sägs vara skadliga för både människor och miljön. De ska vara svårnedbrytbara och kan därmed ge långsiktiga negativa effekter på hälsan.

Genom hela värdekedjan har vi starkt fokus på ansvar, som vi därför har integrerat i vår företagsstrategi. Som en del av detta ägnar vi stor kraft åt att säkerställa att våra produkter är fria från farliga kemikalier. Därför har vi, liksom många andra företag, valt att stödja ChemSecs initiativ, som är helt i linje med det hållbarhetsarbete som redan är integrerat i vår verksamhet, säger vd Mikkel Grene.

Liv Vestergaard, kvalitets- och efterlevnadsansvarig hos Søstrene Grene, tillägger:

Vi arbetar utifrån en försiktighetsprincip, vilket innebär att vi håller ett extra vaksamt öga på kemikalier som kan ge skadliga effekter men inte är förbjudna enligt lag, säger Liv Vestergaard.

Det nya initiativet går alltså ut på att fasa ut och förbjuda ett antal farliga högfluorerade ämnen på europeisk nivå.

Det största problemet med PFAS är att de – med väldigt få undantag – är helt lagliga att använda. Här tror vi att vårt initiativ kan vara till stor hjälp för företag som vill fasa ut PFAS ur sina produkter och engagera såväl leverantörer som konsumenter i frågan, säger Jonatan Kleimark, senior kemikalie- och affärsrådgivare på ChemSec.

Dela artikeln: