De blev först ut med Svanenmärkt frakt: “Stor och tongivande aktör”

“Varken priser eller villkor påverkas”.

I april rapporterade vi att den Svanenmärkta frakten nu var redo för utrullning, efter flera år av utveckling. Miljömärkning Sverige som står bakom märkningen meddelade att det nu var fritt fram för fraktbolag att ansöka om att få sina leveranser Svanenmärkta.

LÄS ÄVEN: Nu är den här: Svanenmärkt frakt i e-handelskassan – ”kan ansöka”

Annons

Nu någon månad senare så har man fått sin första licensinnehavare. Och det är ingen mindre än PostNord som blir först ut med Svanenmärkt frakt.

Vi är glada över att en så stor och tongivande aktör som PostNord Sverige har klarat Svanens krav. Det är bråttom om vi ska nå miljö- och klimatmål. Genom tuffa krav, som utgår från ett helhetsperspektiv och successivt skärps, så vill vi bidra till en mer fossilfri transportbransch. Nu hoppas vi att många konsumenter väljer Svanenmärkt leverans i checkouten, kommenterar Anna Linusson, vd Miljömärkning Sverige.

Målet med den Svanenmärkta frakten är att komma ifrån luddiga miljöpåståenden i e-handelskassorna. Svanenmärkningen innefattar 20 kriterier på transportörens hela transportnätverk, som alltså måste uppfyllas för att få fraktalterantiv markerade som Svanenmärkta.

Idag riskerar checkouten att vilseleda konsumenterna med otydliga miljöpåståenden. PostNord har väntat på tredjepartscertifierade märkningar som är pålitliga. Med Svanenmärkningen kan PostNord äntligen visa sitt ambitiösa hållbarhetsarbete och framgång i sin gröna omställning mot konsumenten. Vi möjliggör för e-handlare att kunna erbjuda fler hållbara leveranser till sina kunder. Svanen är ett mervärde för PostNord Sveriges kunder och konsumenter, där varken priser eller villkor påverkas, kommenterar Mathias Krümmel, vd Postnord Sverige.

Tjänsterna från PostNord som nu blir Svanenmärkta är MyPack Collect, MyPack Home (gäller ej tilläggstjänsten SameDay), MyPack Home Small, Varubrev Ekonomi och Varubrev 1:a klass.

Annons